Doneckbe kell utaznia a magyar válogatottnak

Meglepetésre nem Krakkó, hanem Doneck rendezheti a jövő évi divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságot.

TK
2014. 05. 23. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minszki elit-vb pénteki szünnapján megtartott szavazáson Doneck lett a befutó, jóllehet az ukrajnai válság miatt nem tűnt esélyesnek.

A divízió I/A-s vb-n, amelyre 2015. április 18. és 24. között kerül sor, a magyarok és a házigazda ukránok mellett a élvonalból most kiesett olaszok és kazahok, valamint a japánok, illetve a feljutó lengyelek szerepelnek. Az első két helyezett kerül fel a 16-os elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Németh Miklós, a magyar szövetség (MJSZ) elnöke a szervezet honlapján úgy nyilatkozott, hogy a voksoláson Doneck 14-11-re nyert Krakkó ellen. A hátteret ismertetve hozzátette: a divízió I/A-s vb-n érintett hat csapatnak 2-2, azaz összesen 12 szavazata van, ehhez jön a nemzetközi szövetség (IIHF) vezető testülete 13 tagjának egy-egy voksa. A részleteket illetően elmondta, hogy az ukránok és a kazahok Doneckre szavaztak, a magyarok, a japánok, a lengyelek és az olaszok Krakkóra, a 13 IIHF-voks pedig 10-3-ra oszlott meg Doneck javára.

„Egyelőre nem merült fel aggodalom, az IIHF meg van győződve róla, hogy helyes döntést hozott. Protestálni azzal lehetne, hogy nem veszünk részt a vb-n, ezt nyilván nem tesszük meg” – fogalmazott Németh. Hozzátette: ősszel Spanyolországban lesz a nemzetközi szövetség következő kongresszusa, ha a helyzet azt diktálja, elő lehet és kell is venni a kérdést, mert van idő és fórum is a változtatásra, ha szükségessé válik.

A juniorok (U20) divízió I/B-s vb-jének Dunaújváros (december 14–20.), az ifjúságiak (U18) divízió I/A-s tornájának Debrecen (április 12–18.) ad otthont. A juniorok között a magyarok mellett a lengyelek, a kazahok, a franciák, az ukránok és a japánok, az ifjúságiak mezőnyében a magyarok, a dánok, a norvégok, a kazahok, a fehéroroszok és a franciák lépnek jégre. Az elsők egy osztállyal feljebb, az utolsók egy osztállyal lejjebb kerülnek.

A felnőtt nők között a magyar válogatott a divízió I/B-ben érdekelt, ennek a kategóriának a vb-jét Peking rendezi 2015. április 6. és 12. között. A kínaiak és a magyarok mellett a szlovákok, a hollandok, az észak-koreaiak és az olaszok szerepelnek ezen a tornán.

Az U18-as nők a divízió I-ben érdekeltek, tornájuk Vaujanyban lesz 2015. január 4. és 10. között. Az ellenfelek: a házigazda franciák, valamint a németek, a norvégok, a szlovákok és az osztrákok. Az első helyezett feljut a nyolccsapatos elitbe, az utolsó kiesik a divízió II-be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.