Elbúcsúzott Carles Puyol, a Barca szimbóluma

15 év, 593 hivatalos mérkőzés, 100 válogatottság, 21 trófea (3 BL, 6 spanyol bajnokság) a kapitány mérlege.

Ch. Gáll András
2014. 05. 15. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megható ünnepség keretében búcsúztatta a Barcelona az aktív játéktól visszavonuló 36 éves csapatkapitányát, Carles Puyolt. Az eseményre a Nou Camp nagytermében, a klub alapítási évét viselő Auditori 1899-ben került sor, gyakorlatilag mindenki ott volt, aki számít, még a Real Madrid holdudvarába tartozó José Antonio Camacho, korábbi szövetségi kapitány és Fernando Hierro, a nagyszerű középhátvéd és fedezet, akivel „Puyi” megannyi feledhetetlen mérkőzésen játszott együtt a válogatottban.

A tősgyökeres katalán, Pobla de Segur-i születésű Puyol kapusként (!) kezdte pályafutását, de amikor 1995-ben, 17 évesen bekerült a Barcelona híres akadémiájára, a La Masiára, már a mezőnyben játszott, és nem is akárhogyan. A felnőtt csapatban 1999. október 2-án mutatkozott be Valladolidban, bajnoki mérkőzésen, a jobbhátvéd posztján, a sérült Reiziger helyére állította be Louis van Gaal, a Barca akkori edzője. Azonnal megszilárdította helyét a csapatban, s hamarosan átkerült középhátvédbe, igazi posztjára. 2004-ben a visszavonuló csapatkapitánytól, Luis Enriquétől megörökölte a piros-sárga „senyerás” karszalagot, s attól kezdve tíz éven át csak akkor engedte át barátjának, Xavinak, amikor – sajnos, meglehetősen gyakran – sérült volt.

2002-ben az UEFA „Európa legkiválóbb jobbhátvédjének” nevezte. 2006-ban emelhette magasba első Bajnokok Ligája-trófeáját, majd 2009-ben a másodikat, de még előtte, 2009. május 2-án élete talán legemlékezetesebb mérkőzését játszotta, amikor a Bernabéuban 6-2-re legyőzték a Real Madridot, többek között az ő szenzációs fejes góljával.

A 2010–2011-es idényben már sérülések gyötörték, de így is lejátszott 28 hivatalos meccset, a Manchester United ellen 3-1-re megnyert BL-döntőben hat percet töltött a pályán. 2012-ben kificamította a könyökét, majd a térdét operálták, érezni lehetett, nem bírja sokáig a pályán. Azért idén március másodikán még a Barcelona második legtöbb mérkőzésen pályára lépő játékosa lett, túlszárnyalva Migueli rekordját, az örök barát Xavi mögött. Ezen a meccset, az Almería elleni 4-1 közben rúgott is egy gólt...

Puyol specialitása a védés volt, nem hiába kezdte kapusként, a leglehetetlenebb labdákba belevetődött, volt úgy, hogy a szíve fölött lévő Barca-címerrel hárított, ez a védése – 2002-ben a Lokomotiv Moszkva elleni BL-meccsen – bekerült a klub legendáriumába.

Bár 2016-ig szólt a szerződése, és évi ötmillió euró volt a bére, volt ereje lemondani utolsó két évéről, az asztalon hagyva tízmillió eurót. 2014. május 15-én bejelentette búcsúját.

Puyol válogatottbeli pályafutása legalább olyan sikeres volt, mint a klubbeli. A 2000-es sydney-i olimpián ott volt az ezüstérmes spanyol együttesben, a 2002-es és a 2006-os világbajnokság balsikere után a 2010-es dél-afrikai vb-n aranyérmet vehetett át. A 2004-es és a 2008-as Eb-n is játszott, utóbbin szintén diadalmaskodtak a spanyolok, a 2009-es konföderációs kupán bronzérmet szerzett. Utolsó, századik válogatott mérkőzését tavaly február 6-án Dohában játszotta, amikor Uruguayt 3-1-re legyőzték.

A csütörtöki ünnepségen a játékosok nevében Xavi – aki megörökölte tőle a kapitányi karszalagot – búcsúzott Puyoltól. „Sohasem feledhetem a nagylelkűségedet, amikor a Wembley-ben, a 2011-es BL-győzelmünk után átadtad a trófeát Abidalnak, hogy ő emelhesse a magasba...”

Lionel Messi valamennyiük érzéseit fejezte ki szavaival: „Szerencsésnek tartom magam, hogy veled egy öltözőben lehettem.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.