Európa legnagyobb sasmadara őrzi az FTC-stadiont

A 16 méter szárnyfesztávolságú sas az akaraterőt, a szabadságot és a különleges teljesítményt szimbolizálja.

Ch. Gáll András
2014. 05. 14. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőke Gábor Miklós szobrászművész az FTC megrendelésére 16 méter szárnyfesztávolságú, 8-8 méter magasságú és szélességű, 15 tonna tömegű sast formázott meg rozsdamentes acélból, az alkotás napokon belül látható lesz az új Üllői úti stadion előtt. A sas az akaraterőt, a szabadságot és a különleges teljesítményt szándékozik megjeleníteni, e karaktert erősítik a több mint 5000 darab fémhasábból álló felborzolt tollak.

Az FTC címerábrázolásának megfelelően a sas egy futball-labdára csap le, amelyet az alkotó egy 1920-as évekbeli varrásmintázatú labdáról formázott meg. Az óriáslabda anyagában eltér a rajta álló sastól, világosszürke, sötétbarna betonból készült. A kompozíció a Fradi-címerben látható három „E” betű – utalva az egyesület Erkölcs, Erő, Egyetértés jelmondatára – által kimetszett háromszög közepén áll, a monstrum kivitelezésében több mint húsz hegesztő működött közre.

 

Az alkotó, Szőke Gábor Miklós így vallott témaválasztásáról, művéről és a kivitelezésről: „A sas 1926 óta szerepel az FTC címerében. Egy időben ugyan elfelejtett szimbólum volt, amely ugyanakkor ősidők óta a legkomplexebb jelentést hordozza: az erőt, az akaratot és a szabadságot. Ezért esett egyértelműen a Fradi totemállatára a választásom a szobor kapcsán, amit alkotásomban élesztettem újjá. A sas mély értelmű, összetett jelkép, sokrétű jelentéstartalmat szimbolizálhat. 16 méteres szárnyfesztávolsága és 15 tonna súlya miatt két hónapon keresztül több ember tervezte a vázszerkezetet, a statikát, a kiviteli és a gyártmányterveket. Erre azért volt szükség, mert egy ekkora szobornál figyelembe kell venni a szélterhelést, a rongálást. A sas alapjában 60 köbméter beton van, és a szobor váza a betonban, valamint a föld alatt három méter mélységig folytatódik. Összesen hét hónapon keresztül készült.”

 

Az alkotás Szőke Gábor Miklós reményei szerint nem csupán a látogatókra, de akár a Ferencváros sportolóinak teljesítményére is hatást gyakorolhat, sőt a hazai turizmusra is, hiszen a légi úton Magyarországra érkező látogatók az új Albert-stadiont és az FTC sasszobrát fogják először észlelni, mint a város nevezetességét.

A szurkolók persze abban is bíznak, hogy futballcsapatuk is ismét nemhogy a város, de az ország nevezetessége lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.