Futballbravúr: fiataljaink legyőzték az angolokat

Ráadásul az Eb-re hangoló magyar U19-es csapat az ellenfél U23-as együttesét verte 4–2-re a Szusza-stadionban.

FT
2014. 05. 28. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felkészülési találkozón Bobál Gergely a 36. percben 22 méterről lőtte ki a jobb alsó sarkot (1–0). Ezt követően Medgyes Zoltán hibázott el egy ziccert, majd Farkas pontos beadására Mervó Bence érkezett kitűnően, és hét méterről a jobb felső sarokba fejelt (2–0).

Fordulás után a magyar csapat némileg visszavett az iramból, és az angolok (akik hazájukban az ötödosztályban játszanak, vagyis amatőrök, korosztályukban a C válogatottat képviselik) ezt góllal büntették: egy bal oldali beadás után Matthew Pearsonról maradtak le a mieink, a csereként beállt támadó nyolc méterről talált a hálóba (2–1). Az 59. percben azonban visszaállt a kétgólos különbség, Bobál Gergely indult meg a kapu felé a jobbösszekötő helyén, az alapvonal közeléből középre gurított, az érkező Varga Szabolcs pedig két lépésről a hálóba passzolt (3–1). A 74. percben védekezési hibát, saját térfélen történt labdavesztést követően az ellenfél ziccerig játszott egy akciót, s Matthew Taylor közelről a kapu bal oldalába lőtt (3–2).

A fizikálisan erősebb angolok nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, ám a 85. percben Kalmár Zsolt kiugratta a védőket lefutó Tóth Lászlót, aki tizenkét méterről a kifutó kapus fölött a jobb alsó sarokba emelt, beállítva a 4–2-es végeredményt.

– Nagyon elégedett vagyok a játékosaimmal, négy gólt szerezni egy idősebb játékosokból álló angol válogatott ellen kiváló teljesítmény, függetlenül attól, hogy éppen milyen csapattal állnak ki ellenünk – nyilatkozta Mészöly Géza szövetségi edző a találkozót követően az MLSZ honlapján. – Igyekeztünk jól megszervezni a védekezést, az első félidőben ezt sikerült is megoldanunk, a fordulás után azonban váltottak az angolok, és kellett egy kis idő, mire felvettük a ritmusukat. Ismét láttam néhány kiváló egyéni teljesítményt, a csereként beállt játékosok közül is többen jól szálltak be, a későbbi keretszűkítés, az Eb-csapat kijelölése szempontjából csak még nehezebb dolgom lett a meccs után, de természetesen ez kellemes gondot jelent a stáb számára.

Magyarország–Anglia 4–2 (2–0)
Magyarország: Székely György – Medgyes Zoltán, Asztalos Dávid, Bobál Dávid (Lenzsér Bence, 60.), Tamás Krisztián (Csábi Mihály, 73.) – Nagy Dominik, Mervó Bence (Zsótér Donát, 66.), Kalmár Zsolt – Farkas Zoltán (Tóth László, 66.), Bobál Gergely (Vida Krisztopher, 66.), Varga Szabolcs (Kővári Róbert, 60.)

Az U19-es Európa-bajnokságon a mérkőzéseket július 19. és július 31. között rendezik meg a Szusza Ferenc Stadionban, a győri ETO Parkban, Pápán és a felcsúti Pancho Arénában. A magyar válogatott a csoportmérkőzéseken a Szusza-stadionban és a Pancho Arénában lép pályára. Az Eb-n nyolc csapat vehet részt, de a rendező magyar együttes mellé egyelőre csak Bulgária kvalifikálta magát.

A selejtező elitkörében, a hét csoportban június 10-én játsszák az utolsó mérkőzéseket. Csütörtökön a bulgáriai és az angliai, pénteken pedig a svájci torna azonban már véget ér. A bolgárok az olaszok elleni mérkőzésüktől függetlenül kijutottak az Eb-re, az angolok az ukránok elleni meccsükön döntetlennel is révbe érnek, Svájcban pedig a Grúzia–Izrael találkozó dönt a csoport első helyéről. A jobb gólkülönbségű grúzoknak egy pont is elegendő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.