Guttmann Béla megcsúfolta a valószínűség-számítást

Mi az esélye annak, hogy valaki hétszer egymás után elveszítsen egy döntőt? Egy per kettő a hetediken.

Ch. Gáll András
2014. 05. 14. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak, hogy hétszer egymás után a piros színen álljon meg az elefántcsont golyó a rulettasztal tányérján, egy per kettő a hetediken a valószínűsége. 1/128. Azaz nyolc ezrelék. Annak, hogy valaki hétszer egymás után elveszítsen egy kupadöntőt, ugyanennyi. Szinte kifejezhetetlenül kicsi. Guttmann Bélának ruletteznie kellett volna, mert neki sikerült. Mármint nem az, hogy hétszer elbukjon egy kupadöntőt – éppen ellenkezőleg, karrierje mindkét BEK-döntőjét megnyerte, 1961-ben és 1962-ben a Benficával –, hanem hogy utána egyszer se nyerjen a portugál klub. Pedig hét lehetősége is volt rá.

Az alapsztorit unásig ismerjük: miután 1962-ben másodszor is megnyerte csapatával a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, Guttmann fizetésemelést kért az újonnan megválasztott klubelnöktől. Antonio Carlos Cabral Fezas Vital elutasította sikeredzőjét. Ekkor hangzott el a legendás átok, amelynek két verzióját ismerjük. Az egyik állítólag így hangzott: „Az elkövetkező száz évben egyetlen portugál csapat sem fog nyerni két Európa-kupát, a Benfica pedig egyet sem.” A másik változat: „Mostantól száz évig a Benfica nem fog Európa-kupát nyerni.”

Fogadjuk el az utóbbit hitelesnek. És érvényesnek. Ugyanis a mai napig be is vált. Pedig a portugálok mindent elkövettek annak érdekében, hogy megtörjék. Eusebio – Guttmann felfedezettje és kedvence, az 1961-es és 1962-es BEK-diadal hőse – az 1990-es bécsi BEK-döntő előtt kiment az osztrák főváros temetőjébe Guttmann sírjához, és könyörgött egykori mesterének, hogy oldja fel az átkot. Mindhiába, a Milan 1-0-ra legyőzte a Benficát.

Két éve szobrot emeltek a portugálok Guttmann-nak a Benfica-stadion előtt, hátha ezzel kiengesztelik a Mestert. Szerda este meglátjuk, volt-e értelme a befektetésnek

De nézzük a fatális sorozatot, az elbukott Benfica-döntőket Európában!

1963. május 22., BEK-döntő: Milan–Benfica 2-1, Wembley. G.: Altafini (2), ill. Eusebio. A chilei Fernando Rierával a portugál kispadon, Nereo Roccóval a Milanén.

1965. május 27. BEK-döntő: Internazionale–Benfica 1-0, San Siro. G.: Jair. Helenio Herrera vezette győzelemre az Intert, a vesztes kispadján egy magyar edző, Schwarz Elek ült. A catenaccio diadala volt ez az idény, az Inter az egész sorozatban egyetlen gólt kapott, és a döntőben Jair gyengécske lövése is elég volt az üdvösséghez, a labda becsúszott Costa Pereira kezei között

1968. május 29. BEK-döntő: Manchester United–Benfica 4-1 Wembley. G.: Bobby Charlton (2), Best, Kidd, ill. Graca. Matt Busby vezérelte a Vörös Ördögöket, Otto Gloria a portugálokat. A Benfica – mint 1961 óta mindig – most is a félelmetes Augusto, Torres, Eusebio, Simoes csatársort küldte pályára, s Eusebiónak a rendes játékidő utolsó percében, 1-1-es állásnál volt is egy abszolút gólhelyzete, de Stepney védett, Eusebio pedig megtapsolta az angol kapus bravúrját. 92 ezer néző figyelte a meccset a Wembley-ben

1983. május 4. és 18. UEFA-kupa-döntő: Anderlecht–Benfica 1-0, Benfica–Anderlecht 1-1. Sven-Göran Eriksson a Benfica edzője, Paul van Himst a belgáké.

1988. május 25. BEK-döntő: PSV Eindhoven–Benfica 0-0, tizenegyesekkel 6-5. Neckarstadion (Stuttgart). Guttmann 1981-ben meghalt, de az átok tovább élt. Az első tizenegy büntetőt értékesítették a játékosok, a tizenkettediket Veloso kihagyta – pontosabban Van Breukelen védett –, s ezzel megvolt a PSV triplája abban az évben: holland bajnokság, holland kupa, BEK. Guus Hiddink vezette sikerre a PSV-t, Toni ült a Benfica kispadján.

1990. május 23. BEK-döntő: Milan–Benfica 1-0. Bécs, Praterstadion. G.: Rijkaard. A meccset Helmut Kohl vezette, aminek akár áthallásos jellege is lehetett a német újraegyesítés esztendejében Arrigo Sacchi, egy igazi edzőzseni vezette a Milant, egy másik óriás, Sven-Göran Eriksson a Benficát. Ekkor ment ki Eusebio a döblingi temetőbe imádkozni Guttmann sírjánál

2013. május 15. Európa-liga-döntő: Chelsea–Benfica 2-1. Amsterdam Arena. G.: Fernando Torres, Ivanovics, ill. Cardozo. Ismét fatális befejezés: Ivanovics a 93. percben fejelte a győztes gólt Mata szöglete után. Rafa Benítez a Chelsea, Jorge Jesús a Benfica kispadján. Utóbbi szerda este is ott lesz a torinói Juventus-stadionban

2014. május 14. Európa-liga-döntő: Benfica–Sevilla. Torino, Juventus-stadion. ???

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.