Kegyetlen percek várnak az MLSZ-re

Szivics eltiltása plusz pikantériát ad a Diósgyőr–Újpest finálénak. A szurkolók már készülődnek.

TK
2014. 05. 23. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szivics a Szombathelyi Haladás elleni bajnoki mérkőzést (1-1) követően tett nyilatkozata miatt bűnhődik: az általa tévesnek vélt bírói ítéletekkel kapcsolatban azt sugallta, mintha azok szándékosan vagy felső nyomásra születtek volna. (Szivics akkori nyilatkozatát, valamint az MLSZ büntetésének indoklását itt érheti el.)

Kocsis Norbert, a DVTK sajtósa az MNO megkeresésére elmondta, hogy Szivics Tomiszlav benyújtotta a fellebbezését az MLSZ-hez. „Folyamatban lévő ügyet nem kívánunk kommentálni. Mivel eltiltották a labdarúgástól, így nem is nyilatkozhat erről” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a csapat pénteki edzését már nem a szerb vezetőedző, hanem az edzői stáb tagjai tartották.

A klub honlapjának beszámolója szerint a fellebbezésnek „nincs halasztó hatálya”, így a tréner az Újpest elleni vasárnapi Magyar Kupa-döntőn már nem ülhet le a kispadra, sőt, edzést sem tarthat.

A példátlan büntetésről megkérdeztük az elsőosztályú klubok vezetőedzőit, azaz Szivics kollégáit. Az általunk elért trénerek közül egyértelműen, markánsan senki sem mert állást foglalni az eltiltás ellen, ugyanakkor arról nagyjából konszenzus alakult ki, hogy közvetlenül a lefújást követően „nem szerencsés” nyilatkozni.

Horváth Ferenc (Győri ETO): „Mit lehet erre mondani? Sértődékenynek tartom az MLSZ-t. Másodpercekkel a meccs lefújása után odatolják a mikrofont, amikor az ember még felhevült állapotban van. Ezeket a nyilatkozatokat nem szabadna komolyan venni.”

Lőrincz Emil (PMFC): „Soha nem szerencsés mérkőzés után azonnal nyilatkozni, ezt elmondtuk már többször. Mert közvetlenül a lefújás után a vezetőedzők mondanak néha olyat, amit másnap már nem mondanának. Tény, ilyet nem szerencsés mondani.”

Benczés Miklós (Puskás Akadémia): „Az MLSZ és az UEFA irányvonalát követni kell, nekünk, edzőknek is. Nem értek egyet Szivics nyilatkozatával, de úgy gondolom, hogy nyugodt lelkiállapotban ő sem nyilatkozott volna ilyet. Az ítéletet túlzónak tartom. A mérkőzések után rögtön nyilatkozatot kell adni, de abban a helyzetben az edző még felhevült állapotban van, így mondhat olyat, amit később már valószínűleg másképp fogalmazna meg. Abban biztos vagyok, hogy nyugodt állapotban Szivics mester is másképp fogalmazott volna. Az ítélettel nemcsak a diósgyőri edzőt, hanem a klubot is büntette a fegyelmi bizottság.”

Artner Tamás (Haladás): „Nehéz erre mit mondani. Minden egyes kollégával szolidaritást vállalunk, így nagyon sajnáljuk Tomit, ugyanakkor megértjük az MLSZ döntését is.”

Bekő Balázs (Kecskeméti TE): „Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket: valaki sugall valamit és ebbe belemagyaráznak különböző dolgokat. Ezt nem tudom értékelni. Ez egy élet-halál harc a pályán, amit mindenki másképp él meg, így az edzők is. Nem hiszem, hogy amit Tomi mondott, annak lenne valóságalapja. Az embernek nyilvánvalóan függetlenítenie kell magát a körülményekről, és higgadtan – akár miután magában elszámolt tízig – kell nyilatkoznia. Szerintem ezt az egészet felfújták.”

Akiket még elértünk, és már értesültek is Szivics eltiltásáról – Kondás Elemér (DVSC) és José Gomes (Videoton) –, nem kívántak nyilatkozni az ügyben, míg a Budapest Honvédnál a belső sajtórendjükre hivatkozva nem kívánták kommentálni más csapatok belügyeit.

Bognár György korábbi válogatott labdarúgó „nagyon súlyos ítéletnek” tartja Szivics féléves eltiltását. A szakértő a Sport TV Zuhanyhíradó című műsorában kiemelte, hogy az edzők a mérkőzés hevében sokszor nyilatkoznak olyat, amit esetleg másnap már sokkal higgadtabban, másképpen látnának. „Nem helyénvaló az ilyen nyilatkozat, de túlságosan szigorú ez az ítélet” – fogalmazott.

Ezzel Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány is egyetértett: szerinte „hihetetlenül súlyos az ítélet”. „Mérkőzés után nyilatkozni, az mindig öngyilkosság az edzők részéről.”

Bognár szerint ha csak a játékvezetők bírálata lenne a probléma a mérkőzések után, akkor José Gomes – a Videoton trénere – már rég „haza kellett volna menjen”. „Két hónapja mást se csinál, csak a bírókat szidja” – tette hozzá, megemlítve, hogy elődjének, Paulo Sousának is voltak hasonló kirohanásai.

A műsor vendégei végül arra a konszenzusra jutottak, hogy a legnagyobb probléma Szivics nyilatkozatával az, hogy a DVTK vezetőedzője szerint a játékvezetők „szándékosan” vezették félre a mérkőzést – tehát nem a bírók ténykedését szidta. Nem mindegy, hogy az ítéleteteket bírálja valaki, vagy azt, hogy szándékosan vezették félre a meccset – fogalmazott Bognár.

A Magyar Kupa vasárnapi döntőjében a Diósgyőr az Újpesttel mérkőzik. A DVTK vezetőedzőjének eltiltása példa nélküli szurkolói összefogást hozhat a Puskás Ferenc Stadionban sorra kerülő mérkőzésen. A diósgyőriek szurkolói fórumán az újpesti drukkerek is kiálltak Szivics mellett. (A Kiállunk Tomiszlav Szivics mellett elnevezésű közösségi csoportosulásnak egy nap alatt több mint ötezer követője lett.) Azt, hogy a két szurkolótábor milyen módon és formában adja majd az MLSZ – és annak vezetői – tudtára az ítélettel kapcsolatos nemtetszését, azt az olvasókra bíznánk. Mindenesetre ha teli torokból fogják 15 ezren a magyar szövetséget szidni, a két klub – ismét – pénzbüntetésre számíthat majd

Az MNO informátora szerint az MLSZ büntetésének mértéke, valamint annak időzítése a szövetség „személyes bosszúja” Sziviccsel szemben, ugyanis a bunyevác mester ténykedése korábban több MLSZ-prominensnek „csípte a szemét”. Úgy tudjuk, a labdarúgó-szövetségnek az volt a célja, hogy Szivicset megleckéztessék, és elvegyék tőle azt a lehetőséget, hogy a DVTK-nak 1980 után ismét kupagyőzelmet szerezzen. Forrásunk úgy értesült, hogy várhatóan a fellebbviteli eljárás során csökkentik majd az eltiltást.

A Magyar Kupa vasárnapi fináléjára készülő DVTK méltányossági kérelemmel fordult a MLSZ-hez annak érdekében, hogy a csütörtökön eltiltott vezetőedzőjük leülhessen a kispadra az Újpest elleni összecsapáson. A klub honlapjának pénteki beszámolója szerint Szabó Tamás ügyvezető kérvényezte, hogy a szakember büntetését a beadott fellebbezés elbírálásáig függesszék fel, hogy a „kispadról irányíthassa csapatát a magyar labdarúgás ünnepén”.

Péntek este az MLSZ elutasította a diósgyőriek méltányossági kérelmét – írja a DVTK honlapja. Így Bene Ferenc utánpótlás szakmai igazgató irányítja majd az együttest a vasárnapi fináléban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.