Lecsap az UEFA a túlköltekező Cityre és a PSG-re

Michel Platini nem tréfál, a francia kirakatcsapatot is megbünteti. Meg kell húzni a nadrágszíjat, nincs mese.

Ch. Gáll András
2014. 05. 07. 4:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2009-ben fogadta el elviekben az UEFA az úgynevezett pénzügyi fair play szabályait, s először a 2011–2012-es idényben alkalmazta érdemben azt a korlátozást, amelynek lényege: a Bajnokok Ligájában szereplő klubok az elmúlt két évre vonatkozóan nem mutathatnak fel 45 millió eurónál (37 millió font) nagyobb kumulált veszteséget. A szabályozás célja a hozzávetőleges esélyegyenlőség biztosítása, más szóval: a korlátlan pénzügyi lehetőségekkel rendelkező újgazdag klubok ne költekezhessenek nyakló nélkül.

Ha valaki azt hitte, hogy Michel Platini, az UEFA elnöke csak fenyegetőzik a vakvilágba, továbbá hogy hazájával szemben elnéző lesz, az jókorát tévedett. A BBC értesülése szerint ugyanis a Manchester Cityt és a Paris Saint-Germaint (PSG) minden valószínűség szerint 50 millió fontos (60 millió euró) pénzbüntetéssel sújtja az európai szövetség, mivel mindketten tartósan többet költenek bevételeiknél. A pénzbüntetésen kívül jelenlegi BL-keretüket 25 főről 18-21 tagúra kell szűkíteniük, továbbá be kell vezetniük egyfajta fizetési sapkát, azaz bizonyos összegnél többet nem költhetnek játékosbérekre. További hét klub könyvelését vizsgálják az UEFA revizorai. A kluboknak péntekig van lehetőségük a feltételek elfogadására, illetve bizonyos keretek között az alkura. Ha nem engedelmeskednek, akkor júniusban olyan büntetést kapnak, amely ellen már nem élhetnek panasszal – legfeljebb a lausanne-i sportdöntőbíróságnál.

A City az elmúlt két szezonban összesen 149 millió fontos veszteséget halmozott fel, ami a megengedett mennyiség háromszorosa, és nyilván a PSG is hasonló cipőben jár. (A hiányt természetesen a tulajdonosok – tehát Manszur sejk és famíliája, illetve a katari uralkodó család – pótolják.) A nagy angol klubok közül a Manchester United és az Arsenal nincs veszélyben, mivel az utóbbi két idényben pozitív pénzügyi mérleget mutatott fel, s a Cheslea-t sem büntetik, mert a két évvel ezelőtti 49,4 millió fontos „buktát” tavaly 1,4 milliós többlet feledtette. A Liverpool ugyan 90 milliót bukott nettóban az utóbbi két szezonban, de a Vörösök nem szerepeltek a BL-ben, így nem esnek a törvény hatálya alá.

A Citynél még az is probléma, hogy tíz évre szóló, 350 millió fontos szponzori szerződést kötöttek az Etihad légitársasággal. Amely abu-dzabi tulajdonban van, s amelynek Manszur sejk féltestvére az elnöke, vagyis az UEFA él a gyanúperrel, hogy csak a pénzügyi fair play rendelkezéseinek kreatív kijátszásáról van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.