Magyar edző átka dönthet az Európa-ligáról

Guttmann Béla száz évre szóló „jókívánsága”, hét vesztes döntő ellenére győzne a Benfica, triplázna a Sevilla.

Deák Zsigmond
2014. 05. 14. 2:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a Bajnokok Ligája történetében először zajlik majd a fináléban városi derbi a Real és az Atlético Madrid között jövő szombaton, s a második számú kontinentális sorozat, az Európa-liga mai torinói végjátéka is mediterrán, ezen belül ibériai jegyeket hordoz magán. Az elődöntőben ugyanis a portugál bajnok Benfica némi meglepetésre búcsúztatta esélyesebb olasz „kollégáját”, a Juventust, megakadályozván abban, hogy hazai pályán döntőzzön, a spanyol pontvadászatban ötödik Sevilla pedig a honfitárs Valenciát verte ki.

Ha összehasonlítjuk a két gárda piaci értékét, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a lisszaboniak több mint másfélszer többet kóstálnak, mint az andalúzok (189,2 vs. 112,4 millió euró). A legdrágább játékos terén viszont egyenlő az állás, hiszen az argentin középhátvéd, Ezequiel Garay és a svájci születésű horvát irányító, Ivan Rakitic is húszmillió eurót ér. Előbbi megjárta a Real Madridot is, de annak idején nem kellett José Mourinhónak, utóbbi sosem szerepelt Horvátországban, válogatott szinten pedig csak felnőttként választotta a helvétek helyett felmenői hazáját.

Ennek persze ma nem lesz különösebb jelentősége, sokkal inkább annak, hogy a Benficából két kiváló argentin középpályás, Fernando Salvio és Enzo Pérez a Juventus elleni „besárgulás”, illetve „bepirosodás” okozta eltiltás miatt hiányzik majd. No meg a portugálok babonásabb része az egykori magyar sikeredző átkát is máig ható ómennek veszi. A gárdával 1961-ben és 1962-ben BEK-diadalig jutott Guttmann Béla ugyanis annak idején, Lisszabonból történt viharos távoztakor azt jövendölte, nélküle száz évig nem nyer európai sorozatot a klub. Nos, azóta valóban nem került a vitrinbe semmilyen nemzetközi trófea, viszont „sikerült” hét finálét (öt BEK-, illetve egy-egy UEFA-kupa- és jogutód Európa-liga-döntőt) elveszíteni. Pedig az idén elhunyt játékoslegenda, Eusébio még egykori mestere bécsi sírjához is elzarándokolt egyszer, hogy „jobb belátásra bírja”, most az égben talán nagyobb sikerrel jár. A földön maradottak legújabban február végén egy 220 centiméter magas bronz Guttmann-szobrot emeltek a stadion bejáratánál, Luís Filipe Vieira klubelnök nem is tagadta, miért: megtörni az átkot.
Jorge Jesus, a Benfica jelenlegi vezetőedzője – aki honfitársunk után a második trénerként két egymást követő szezonban is európai kupadöntőt játszhat az együttessel – Torinóban az 50. alkalommal irányítja majd a Sasokat a nemzetközi porondon, s kevésbé fél Guttmann szellemétől: „Nem vagyok babonás ember, hiszek a játékosok képességében és a befektetett munkában. E sorozatban a második döntőnk és azt gondolom, ezúttal jobban tudjuk majd kezelni a ránk nehezedő nyomást.” Kollégája, Unai Emery szerint valóban a Benfica az esélyes, mert ki tudta verni a favorit Juventust.

A statisztika viszont a Sevilla mellett áll: a két gárda eddig egyszer találkozott egymással az európai kupaporondon, s az 1957–58-as BEK selejtezőjében 3–1 és 0–0 után spanyol siker született. Ráadásként a Benfica bő három évtizede nyeretlen a szomszéd ország csapatai ellen. Mindketten harmadszor szerepelnek az Európa-liga döntőjében, de amíg az andalúzok 2006-ban és 2007-ben a magasba emelhették a trófeát, addig a luzitánok 1983-ban az Anderlechttel és tavaly a Chelsea-vel szemben is elbuktak. A Sevilla tehát triplázhat, s így csatlakozna az örökrangsorban élen álló Juventus, Internazionale, Liverpool, Barcelona, Valencia ötöshöz. Közvetve Guttmann Bélán múlik, hogy sikerül-e.

Európa-liga, döntő, 20.45 (tv: Story 4): Sevilla–Benfica, Torino, v.: Felix Brych (német).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.