Magyar focicsoda: Eb-rendezés után vb-részvétel?

A szakemberek szerint a jelenlegi U19-es korosztály van olyan erős, mint amelyik 2008-ban Eb-harmadik lett.

Deák
2014. 05. 29. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 19. és 31. között sorra kerülő torna csütörtöki sajtótájékoztatóján Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) alelnöke elmondta, hogy a részt vevő nyolc csapatból a legjobb hat, azaz a két csoport első három helyezettje vehet részt jövőre az új-zélandi vb-n. Arról is beszámolt, hogy az egyik csoport mérkőzéseinek Győr és Pápa, a másik, magyar érdekeltségű csoport találkozóinak Felcsút és a Szusza Ferenc Stadion ad majd otthont, a két elődöntőt az utóbbi két stadionban rendezik, a fináléra pedig Újpesten kerül sor.

„Az U19-es Eb-t minden évben megtartják, de mivel U20-as vb csak kétévente van, különösen értékes, hogy éppen egy kvalifikációs kontinensviadalt rendezhetünk meg” – mondta Berzi, aki az MLSZ jövőre vonatkozó rendezési terveiről is szót ejtett. Emlékeztetett rá, hogy már pályáztak a 2020-as felnőtt-Eb egyik helyszínére, s a későbbiekben szeretnének majd U21-es Eb-t, illetve BL-döntőt is rendezni, ezekhez pedig jó ajánlólevél lehet az idei torna.

Mészöly Géza szövetségi edző – akinek édesapja, Mészöly Kálmán az Eb arca – ideálisnak nevezte az eddigi felkészülést, mivel februártól mostanáig kilenc alkalommal volt összetartás a válogatott játékosok számára, és eközben komoly ellenfelekkel találkozott a csapat, s jó eredményeket ért el: idei mérlege öt győzelem. A keret tagjai most pihenőt kapnak, illetve több játékos érettségizik. Június 24-én kezdik meg a közvetlen felkészülést, két barátságos meccsre kerül majd sor Üzbegisztán ellen július 7-én és 11-én. Az Eb mezőnye még nem alakult ki, mivel most rendezik az elitkör hét csoportjának küzdelmeit. A kvartettek győztesei lesznek résztvevők, az utolsóra június 10-én derül fény. A csoportsorsolást június 19-én Felcsúton rendezik.

A szövetségi edző az esélyeket illetően kérdésünkre elmondta, hogy bár az ellenfelek még nem ismertek, eddigi tapasztalatai alapján négy csapatot emelne ki: a portugált, a belgát, a spanyolt és a németet. Ezek közül azonban csak kettő játszhat majd Magyarországon, ugyanis előbbi és utóbbi kettő is azonos selejtezőcsoportban küzd.

Válogatottunk húsz mezőnyjátékossal és három kapussal kezdi meg a felkészülést, és július 17-ére kell megnevezni a tornán szerepeltethető tizenhat mezőnyjátékost, illetve két hálóőrt. A csapat egyik kulcsjátékosa a Honvéd csatára, Bobál Gergely, aki kérésünkre így elemezte a leendő riválisok erejét: „Aki idáig eljut, az nem lehet gyenge. Akikkel a felkészülés során játszottunk, azok közül talán a portugál védelem a legkeményebb, de a belgák is nagyon jók, a németek között pedig az egyik védő már bemutatkozott a Hoffenheim, a másik pedig a Kaiserslautern csapatában.” Bobál az idei felkészülési mérkőzések közül a törökök 5-2-es legyőzéséhez mesterhármassal járult hozzá.

Legutóbb 1990-ben rendezett ilyen korosztályos Eb-t Magyarország. Akkor Debrecen, Békéscsaba, Gyula volt a házigazda, a magyar csapatban többek között szerepelt Lipcsei Péter és Halmai Gábor, a döntős portugálok egyik legjobbja pedig a későbbi világsztár Luís Figo volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.