Már most beköszön a Forma–1 hozzánk

Három korábbi F1-es pilóta is indul a hét végén a német túraautó-bajnokság hazai futamán. Van, aki esőt szeretne.

2014. 05. 30. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minél több nemzetközi eseményt próbálunk idehozni a Hungaroringre, s hosszú tárgyalássorozat után az év elején dőlt el, hogy három plusz kettő esztendőre meg tudunk állapodni a DTM-mel. A túraautó-világbajnokság és a Forma–1 között ez nagy kihívás számunkra” – fogalmazott a presztízsében a vb-t is megelőző német túraautó-bajnokság idei harmadik állomása előtt az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. S a hétvégi színes kínálathoz tartozik, hogy a nézők a betétprogramok során a Forma–3-as Európa-bajnokság, a német Porsche Carrera-kupa, valamint a Maserati Trofeo versenyeit is megtekinthetik.

A DTM-sorozat huszonhat év után tért vissza Magyarországra, jelenleg az Audi, a BMW és a Mercedes kilenc csapata versenyez egymással, s a mezőnyt huszonhárom pilóta alkotja. Közülük hárman, német Timo Glock (nyitó képünkön), a skót Paul di Resta és az orosz Vitalij Petrov a Forma–1-ben is megfordult. Glock volt a legeredményesebb, és életében először éppen a Hungaroringen állt a pódiumon, 2008-ban a Toyotával a második helyen intették le a finn Heikki Kovalainen (McLaren) mögött. Ezt követően még egy második és egy harmadik helyet szerzett. A 32 éves pilóta a DTM-sorozatban a második szezonját tölti a BMW egyik csapatában (BMW Team MTEK) s már van egy futamgyőzelme. Idén Hockenheimben ötödik volt, legutóbb Oscherslébenben azonban kiesett, miután ütközött a címvédő és jelenleg is éllovas német Mike Rockenfellerrel (Audi Sport Team Phoenix).

Timo Glock idén május 1-jén is itt volt a budapesti belvárosban a Nagy Futamon, ő is száguldott a több mint háromszázezer néző előtt, emiatt is kellemes emlékek fűzik hozzánk. „A 2008-as magyar nagydíjat természetesen soha nem felejtem el, s azután, hogy erre a dobogóra állhattam, komoly szurkolótáborom lett Magyarországon. Ami megvan azóta is, akármikor érkezem Budapestre, mindig megkeresnek a rajongók, ez is óriási élmény” – jegyezte meg Glock.

A sajtótájékoztatón jelen volt Paul di Resta is, aki a Forma–1-ben a Force Indiával két negyedik helyig jutott a futamokon, a Hungaroringen pedig a legjobb eredménye a 2011-es hetedik helyezése. A 28 éves skót még tavaly is a száguldó cirkuszban szerepelt, és kilenc versenyen szerzett pontot. A DTM-sorozatban 2007 és 2010 között négy szezont már lehúzott, és 2010-ben ő lett a bajnok a Mercedes egyik csapatával, a HWA Teammel, amelyhez idén visszatért. Hockenheimben csak tizennegyedik lett, az oscherslebeni kaotikus, esős futamon azonban a negyedik helyet szerezte meg. S nem bánná, ha a körülmények most is hasonlóak lennének.

„Nem úgy kezdtük a szezont, ahogyan szerettük volna, s bár Oscherslében már szereztünk pontokat, továbbra is nagy a lemaradásunk az Audival és a BMW-vel szemben. Ami a Hungaroringen csökkenhetne, ha itt is esne az eső” – bökte ki Paul di Resta.

Glock erre megjegyezte, hogy amikor ő megnézte az időjárás-jelentést, akkor napsütést jósoltak, most viszont már ellentmondóak az előrejelzések. Ám abban teljes az egyetértés, hogy jó versenyre van kilátás.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.