Megvan a Real Madridnak az annyira várt tizedik!

Tizedszer BEK/BL-győztes a Real Madrid, pedig a 93. percig az Atlético Madrid vezetett. Gareth Bale döntött.

Ch. Gáll András
2014. 05. 24. 21:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a kezdőcsapatok összeállítása tartogatott meglepetést a 22. Bajnokok Ligája-döntő előtt, a lisszaboni Estadio da Luzban, a Benfica otthonának számító Fény Stadionjában: a papíron házigazda Real Madrid csapatában Pepe – bár felgyógyult – csak a kispadon kapott helyet, Varane kezdett helyette, és a középpálya tengelyében az eltiltott Xabi Alonsót a keresztszalag-szakadás miatt fél évet kihagyó Khedira pótolta, mindössze 122 percnyi játékkal a lábában. Az Atlético majdnem a lehető legjobb összeállításában futott ki a gyepre, Diego Costa – hála a belgrádi kancaplacenta-kúrának – helyrejött, csupán Arda Turán hiányzott a gálatizenegyből.

A kezdést grandiózusnak szánt műsor vezette fel több mint háromszáz táncossal – nyugodtan elhagyhatták volna, nem lettünk volna semmivel sem szegényebbek. Minden idők legnagyobb városi derbije hatalmas tétet tartogatott mindkét csapat számára: a Real tizedszer, az Atlético először nyerhette el a trófeát.

Bajnokok Ligája-döntő

Real Madrid–Atlético Madrid 4–1, 1–1 (0–1)
Lisszabon, Estadio da Luz, 60 976 néző. Jv.: Björn Kuipers (holland)

Gólszerző: Sergio Ramos (93.), Bale (110.), Marcelo (118.), Ronaldo (120., 11-esből), ill. Godín (35.)

Real Madrid: Casillas – Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Coentrao (Marcelo, 59.) – Modric, Khedira (Isco, 59.), Di María – Bale, Benzema (Morata, 79.), Cristiano Ronaldo

Atlético Madrid: Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís (Alderweireld, 83.) – Gabi, Tiago, Raúl García (Sosa, 65.), Koke – Villa, Diego Costa (Adrián, 9.).

Diego Costa kilenc percig bírta, s akárcsak a Barcelona ellen, most is villámgyorsan lecserélte Diego Simeone, Adriánt küldte be a válogatott center helyére. Az Atléticónak ez a 61., a Realnak a 60. tétmeccse ebben az idényben, nem csoda a sok sérült

Az első negyedórában nem alakult ki helyzet, eleinte a Real támadott többet, aztán kiegyenlítődött a meccs. A 27. percben Raúl García csúnyán felrúgta Di Maríát, megkapta érte a sárgát, de Sergio Ramos is, mert dulakodni kezdett a vétkessel. A szabadrúgást Ronaldo lőtte rá, Courtois – a világ jelenleg talán legjobb kapusa – könnyedén fogta a magpattanó labdát. Jó durva volt a meccs, szó se róla.

A 32. percben Bale elcsípte Tiago rossz passzát, kapura tört, óriási helyzetbe került, de gyatrán mellé gurított 14 méterről. Ez volt a meccs első nagy lehetősége.

A 36. percben jobb oldali szöglet után Juanfran visszafejelte a labdát, Casillas rosszul mozdult ki, Godín túlugrotta Khedirát, ráfejelte, és a Real kapusa már csak a gólvonalon túlról tudta kikaparni a játékszert (0–1). Ismét Godín, az uruguayi középhátvéd, akárcsak a Barca elleni bajnoki döntőn!

A 41. percben aztán Adrián már a másodikat is befejelhette volna, de labdája kevéssel fölé szállt. Remekelt az Atlético ezekben a percekben! Khedira letarolta a pimaszul cselezgető David Villát, ő is megkapta a megérdemelt sárgáját a félidő utolsó eseményeként.

A szünetben megállapíthattuk, hogy megérdemelt a „matracosok” vezetése, jobban, veszélyesebben játszottak az első 45 percben.


Az 53. percben ismét Di María kígyózott át az ellenfél védelmén, Miranda lerántotta a Real legjobbját, sárga lap és 24 méterről szabadrúgás. Ronaldo lecsapódó labdáját Courtois angyali nyugalommal tolta szögletre a léc alól.

Az 57. percben Adrián lövése pattant szögletre, igen jó volt a meccs! Carlo Ancelotti, a Real edzője két támadó szellemű játékost küldött pályára Marcelo és Isco személyében Coentrao és Khedira helyére. A 62. percben Ronaldo csúsztatásáról alig maradt le Benzema a kapu torkában.

A 73. percben Villa és Casillas összecsúszott, a csatár sárgát kapott. Odaát Bale 18 méteres lövése mellé szállt. Juanfran is besárgult, Di Maríát nem nagyon tudják tartani. A 78. percben Bale lefutotta Godínt, óriási helyzetbe került, de bal külsővel egy kicsit földbe is rúgott, csúnyán mellé ment a labda.

Rettenetesen nyomott a Real, Courtois-nak most már szerencséje is volt. Aztán már az sem: a 93. percben jobb oldali szöglet után Sergio Ramos 11 méterről befejelte a labdát a jobb alsó sarokba (1–1).

Aztán Kuipers lefújta a meccset, jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás. Iker Casillas hosszú másodpercekig csókolgatta Sergio Ramos fejét, amely jóvá tette a kapus majdnem végzetes hibáját Milyen érdekes: két középhátvéd fejelte a BL-döntő góljait.

A 101. percben Ronaldo szabadrúgása a sorfalban felugró Gabi könyökéről vágódik ki. Erre bizony akár tizenegyest is adhatott volna Kuipers. Aztán a 110. percben Di María, a mezőny legjobbja mindenkit maga mögött hagyott a bal oldalon, lövésébe Courtois óriási bravúrral még beleütött, de a felperdülő labdát Bale – ki más – befejelte (2–1).

Teljesen elfogyott az Atlético játékosainak ereje, a 118. percben mindenki csak nézte, ahogy Marcelo besétál a tizenhatoson belülre, majd a bal sarokba lő (3–1). És a 120. percben Godín buktatta Ronaldót, 11-es. Cristiano bevágta a bal sarokba a negyedik Real-gólt (4–1).

A végén még volt egy kis dulakodás, Diego Simeonét kiállította Kuipers, Varane-nak adott egy sárgát, aztán jöhetett a Real-örömünnep. Carlo Ancelotti a második edző Bob Paisley (Liverpool) után, aki három BL-titulussal büszkélkedhet. A Real pedig tizenkét évi várakozás után behúzta a tizediket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.