Minden vb-meccs élőben a közszolgálati tévében

Egy hónap alatt 248 órányi adás az MTV-n a brazíliai futballtornáról, a döntőt Gundel Takács Gábor közvetíti.

Deák
2014. 05. 22. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó László Zsolt, a vb magyarországi közvetítési jogait kizárólagosan birtokló Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója a közmédia csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mind a 64 mérkőzést élőben adják. Reményét fejezte ki, hogy a négy évvel ezelőtti torna kiváló nézettségét is túlszárnyalja a mostani világbajnokság, ebben már csak azért is bízik, mert a találkozók többsége kifejezetten jó időpontokban zajlik, magyar idő szerint 18.00, 21.00 és 24.00 órától, a kieséses szakaszban pedig 18.00 és 22.00 órától. Emlékeztetőül: a legutóbbi, dél-afrikai vb-n már az esti csoportmeccsek nézettsége is meghaladta az egymillió főt, a nyolcaddöntők 1,32, a negyeddöntők 1,24, az elődöntők 1,77 millió, a finálé pedig 2,25 millió embert ültetett a tévék elé.

Szabó László Zsolt hozzátette: a nézettséget mérők remélhetőleg figyelnek majd arra, hogy a meccseket rengetegen nem otthonukban, hanem nyilvános helyeken, kivetítőkön követik majd figyelemmel. Ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta, hogy az MTVA most nem bonyolódik jogvitába ebben a témában, mint tette például a két évvel ezelőtti Európa-bajnokság idején, mert ezúttal a nyilvános helyeknek magától a nemzetközi szövetségtől, a FIFA-tól kell(ene) engedélyt kérniük a honlapján keresztül, és a FIFA-nak is kell(ene) érte fizetniük.

A mérkőzések elsősorban az M1-en lesznek láthatók, ám amikor egy időben rendeznek két találkozót, akkor az M1 és az M2 párhuzamosan közvetít. Minden mérkőzést megismétel másnap az M1 (10.00-kor és 14.30-kor), s a nap első, 18 órakor kezdődő meccse előtt 45 perces összefoglaló műsort sugároz. Érdeklődésünkre, hogy a kizárólagos közvetítési jog mellett hogy fér el a Digi TV adása, Szabó László Zsolt elmondta, a sportcsatorna ismétlési joghoz jutott. Hozzátette, a mérkőzéseket csak a határokon belül közvetíthetik, ezért kódolniuk kell majd a televíziós, illetve az internetes adásokat, ugyanakkor jelezte, szeretnének megállapodni a szomszédos országok közvetítő társaságaival arról, hogy kölcsönösen engedélyezzék egymás számára a túlsugárzást, így a határon túli magyarok is anyanyelvükön élvezhetnék a közvetítéseket. Ehhez az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) és a FIFA hozzájárulása is szükséges.

Az összecsapásokat a helyszínről Gundel Takács Gábor, Mezei Dániel, Menczer Tamás és P. Fülöp Gábor közvetíti, a finálé kommentátora Gundel Takács lesz. A kommentátorok a Magyar Rádióban is bejelentkeznek majd, és a Telesport.hura is készítenek riportokat, illetve fotókat, szelfiket. Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője közölte, a vb adásait a stúdióban Petrovics-Mérei Andrea és Mohai Bence vezeti, és állandó szakértőkkel elemzik majd a találkozókat. A legmodernebb elemzőrendszer is rendelkezésükre áll, amely a pályán történt eseményekről közöl részletes adatokat.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy interneten, illetve mobilapplikáció segítségével telefonon is lehet majd követni a vb eseményeit. Az MTVA nem csupán a mostani világbajnokság közvetítései jogait szerezte meg korábban, hanem már biztos, hogy a 2018-as és a 2022-es tornát is közvetítheti, akárcsak a magyar vonatkozású vb- és Eb-selejtezőket.

Riskó Géza érdekességként elmondta, hogy a kommentátorok összesen 160 ezer kilométert utaznak majd, 91 repülőjegyet kellett foglalni a számukra, és összesen több mint száz éjszakát töltenek Brazíliában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.