Mit ki nem találnak! Pars egy folyó közepéről dob

Olimpiai bajnokunk Wroclawban nem mindennapi gálán csap össze a világbajnok Pawel Fajdekkel.

2014. 05. 22. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pars Krisztián a múlt héten Puerto Ricóban 79,31 méterrel nyerte meg a poncei IAAF World Challenge GP-t, amely a kalapácsvető világsorozat része is, s olimpiai bajnokunk ezzel az eredményével a negyedik a világon az idei toplistán. (Az egyiptomi csodáról, hogy a számára is ismeretlen Musztafa al-Gamel az éllovas, itt írtunk részletesen.) A Dobó SE kétszeres vb-második, Európa-bajnok versenyzője az egzotikus helyszínű karibi viadal után a hét végén nem utazik messzire, de Lengyelországban a wroclawi megméretés is kuriózum lesz.

„Jó formában vagyok, Puerto Ricóban szerettem volna nyolcvanegy méter fölé jutni, de a pályán olyanok voltak a körülmények, amilyenekkel még nem találkoztam, pedig jártam már egy-két helyen. A dobókör konkrétan olyan volt, mintha jégen kellett volna forognunk, és így azért nehéz megindulni. Igazából csak egyszer tudtam, és ez bosszant. A kör amúgy a következő versenyemen, most szombaton is egyedi lesz, de erre már felkészültem: Wroclawban igazából buliversenyt rendeznek, egy folyót kell átdobni. A részleteket nem ismerem, azt sem tudom, hogy kik indulnak, majd a helyszínen szembesülök mindennel. De ott is szeretnék jól szerepelni” – mondta el Pars Krisztián.

Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója részletekkel is szolgált. „Nem folyót kell átdobniuk Krisztiánéknak, egy folyó közepén lehorgonyzó hajón alakítják majd ki a dobókört, a versenyzők onnan dobják ki a kalapácsot a partra. A hazaiak világbajnoka, Pawel Fajdek is indul, de az eredményeket természetesen nem hitelesítik. Ez a bemutató az atlétika népszerűsítését szolgálja, amire szükség is van, lássuk be, a kalapácsvetésnek különösen. Krisztiánnak éppen belefér a programjába, ezért is döntöttünk úgy, hogy elengedjük.”

Wroclawnak öt folyója is van, az Alsó-sziléziai vajdaság fővárosa az Odera két partján fekszik, s a négy mellékfolyója, a Bystrzyca, az Olawa, a Sleza és a Widawa itt ömlik bele, helyszín bőven kínálja magát. A „vízközeli” viadal ötlete egyébként nem újdonság, és Pars Krisztián sem véletlenül gondolta, hogy talán a folyó egyik partjáról a másikra kell átdobniuk, az alábbi videón egy ilyen verseny látható a svédországi Karlstadban. Bár itt a szervezők eleve úgy számoltak, hogy a kalapácsok a vízben kötnek ki

Mindenesetre ha Wroclawban nem is véresen komoly versenyt rendeznénk, nem bánnánk ha Pars Krisztián otthon elkalapálná Fajdeket, aki tavaly a moszkvai világbajnokságon elorozta előle az aranyérmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.