Nadal egyeduralma megtörhet Párizs salakján

Kérdés, hogy a gyengébb idényt futó világelső 9. alkalommal is megnyeri-e a francia nyílt teniszbajnokságot.

Deák Zsigmond
2014. 05. 24. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafael Nadal az idényben eddig három tornát nyert: Dohában kemény pályán, Rio de Janeiróban és Madridban pedig salakon. Utóbbi a kedvenc borítása, amelyen 63 ATP-tornagyőzelméből 44-et szerzett, most önmagához képest mégis gyengélkedett. A kilencedik Roland Garros-sikerére törő, egyetlen itteni vereségét a 2009-es negyeddöntőben Robin Söderling ellen elszenvedő spanyol világelső Monte-Carlóban és Barcelonában a nyolc között kikapott honfitársaitól, David Ferrertől és Nicolas Almagrótól, Rómában pedig a fináléban maradt alul Novak Đokovićtyal szemben.

A szerb sztár viszont kiváló formát mutat, megnyerte az Indian Wells-i és a miami kemény pályás szupertornát, majd csuklósérüléssel küszködve bukta el a monacói elődöntőt, Madridot pedig kihagyta. Az olasz fővárosban aztán legyőzte a hétszeres bajnok Nadalt, így június 8-án megvalósulhat idei fő célja: elnyerheti a gyűjteményéből még hiányzó Grand Slam-serleget. (Az ausztrál bajnokságon négyszer, Wimbledonban és a US Openen egyszer-egyszer diadalmaskodott.) Eddigi párizsi legjobbja a két évvel ezelőtti finálé. Mivel a 17-szeres GS-bajnok és nemrég négygyermekes apává előlépett Roger Federer hullámzóan teljesít, a Nadal–Đoković duónak leginkább az Australian Openen és Monte-Carlóban győztes Stanislas Wawrinkával és a Párizs salakján tavaly döntős Ferrerrel kell számolnia.

A nőknél a sérült fehérorosz Viktorija Azarenka távollétében a világranglistát biztosan vezető Serena Williams, valamint Marija Sarapova a favorit. Előbbi címvédő Párizsban és vasárnap diadalmaskodott Rómában, utóbbi tavaly finálét játszott a Roland Garroson, két hete pedig Madridban rukkolt az élre. Rajtuk kívül még az Australian Openen győztes kínai Li Na és a tavalyi év felfedezettjeként a világranglistán már ötödik román Simona Halep juthat messzire. Halepet az idei budapesti Fed-kupatornán felülmúlta Babos Tímea, ám egyébként halványan teljesít idén. Huszonegy éves honfitársnőnk a párizsi selejtező pénteki 3. fordulójában 7:5, 6:2-re kikapott az ukrán Marina Zanevszkától, így elszalasztotta a főtáblát, ahol eddig csak 2012-ben szerepelt.


Pedig ha eljut odáig, első körös vereség esetén is 24 ezer euró ütötte volna a markát, igaz, a végső győztesek 1,65 millióval lesznek gazdagabbak. Két éve 18,7 millió euró volt az összdíjazás, ezt emelték 22 millióra 2013-ban, idén pedig 25 millióra. Elképesztő perspektívák, anyagilag és sportszakmailag egyaránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.