Nyaktiló orosz módra

Oleg Znarok kapitány a svédeknek halált üzent, fiai nélküle is leverték 5-2-re a finneket, s megnyerték a hoki-vb-t.

2014. 05. 25. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltiltott szövetségi kapitánya nélkül korcsolyázott ki tegnap az orosz jégkorong-válogatott a Finnország elleni döntőre. Oleg Znarokot még az elődöntőben mutatott viselkedése miatt tiltották el. A svédek ellen 3-1-re megnyert mérkőzésen először csak szóváltásba keveredett a rivális kapitányával, Rikard Grönborggal, majd mutogatásba torkollott az affér, Znarok megüzente Grönborgnak, hogy elvágja a nyakát. Ami sok, az már sok, a nemzetközi szövetség eltiltotta, így nem lehetett ott a csapatával a mai döntőben.

A finálé előtt először szokás szerint a bronzmeccset rendezték meg, amelyen hiába támadtak szinte végig a csehek, képtelenek voltak betalálni, így 3-0-ra nyertek a svédek. A találkozó után a csehek 42 éves szupersztárja, Jaromír Jágr bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól. Ami azért váratlan döntés, mert Jágr éppen a vb előtt kötött újabb egyéves szerződést a New Jersey Devilsszel, s jövőre Csehország rendezi a világbajnokságot.

Jágr egyszer már tett hasonló bejelentést, aztán meggondolta magát, hátha most is így tesz. Már a finnek elleni elődöntőn láthattuk, hogy nem bírja idegekkel a feszültséget, amikor kiállították, úgy hisztizett, mint egy kisgyerek.

A döntőben a finnek két harmadon keresztül tartották magukat. 1-0-s hátrányból fordítottak 2-1-re, utána azonban az oroszokat nem lehetett megállítani. A második harmad még csak 3-2-es előnyükkel záródott, az utolsó húsz percben a finnek már nem bírták a tempót, az oroszok bemutatót tartottak, ami gólokkal is párosult, villogott a három sztár, Ovecskin, Malkin és Tyihonov, 5-2 lett a vége.

Az oroszok tehát visszavágtak a szocsi téli olimpia negyeddöntőjében elszenvedett 3-1-es vereségért.

Oroszország ötödszörre, a szovjet korszak tizenkilenc sikerével együtt pedig huszonnegyedszerre nyerte meg a világbajnokságot. A téli olimpián nyújtott harmatos teljesítményhez képest látványosan feltámadt.

Jégkorong-világbajnokság, döntő:

Oroszország–Finnország 5-2 (1-1, 2-1, 2-0)
Gól: 10:45 Sirokov (Zaripov, emberelőnyből – 1-0), 19:57 Pakarinen (Lehterä – 1-1), 26:51 Palola (Jormakka, Lehterä, emberelőnyből – 1-2), 27:34 Ovecskin (Sipacsjov – 2-2), 35:36 Malkin (Zaripov, emberelőnyből – 3-2), 44:24 Zaripov (Sirokov, emberelőnyből – 4-2), 55:53 Tyihonov (Kutuzov, Kuljomin, emberelőnyből – 5-2)

A világbajnokság végeredménye:

1. Oroszország
2. Finnország
3. Svédország
4. Csehország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.