Olimpiai és Európa-bajnokot szerződtetett a Fradi

Szupersztárral erősít a Fradi vízilabda-szakosztálya: az olimpiai bajnok Gerendás György a szakmai igazgató.

Ch. Gáll András
2014. 05. 16. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mérföldkő ez a mai nap a Ferencváros vízilabda-szakosztályának életében” – szögezte le Ambrus Tamás szakosztályvezető azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették Gerendás György érkezését. A 60 éves legenda, aki 1959-ben a Népligetben kezdte előbb úszó-, majd vízilabdázó-pályafutását, s aki 1976-ban, Montrealban olimpiai, 1977-ben, Jönköpingben Európa-bajnoki címet szerzett a válogatottal, visszatér oda, ahonnan elindult, és a zöld-fehérek szakmai igazgatója lesz. Mindez nem érinti Varga Zsolt vezetőedző pozícióját, továbbra is a 2000-es sydneyi olimpia bajnoka ül a kispadon, de nem egyedül.

„Üzenem a bíróknak, nem lélegezhetnek fel, ott fogok ülni Zsolt mellett a kispadon, tőlem nem olyan könnyű megszabadulni!” – tréfálkozott Gerendás, akinek hosszú edzői pályafutása alatt nemegyszer meggyűlt a baja a játékvezetőkkel.

Expozéjában Gerendás hangsúlyozta, igazgató még sohasem volt, olyan nagyon nem is akart lenni, de ha már így hívják a pozíciót, ám legyen. „Építeni akarok, és ez a lényeg, kis lépésekkel elindulni felfelé, a jelenlegi kilencedik helyről. És bár a klubvezetés hivatalos célkitűzése a következő évadra a 4–7. hely valamelyikének megszerzése, szeretném leszögezni, hogy én még sehonnan sem mentem el bajnoki aranyérem nélkül” – hangsúlyozta Gerendás, aki a BVSC-t négy (1996, 1997, 1998, 1999), az Egert két (2011, 2013) alkalommal vezette a csúcsra.

Nyíri Zoltán elnöki tanácsadó beszélt az anyagi háttérről: „Megduplázzuk a szakosztály idei költségvetését, 28 millió forintról 56 millióra, amellyel még mindig messze leszünk a legtehetősebb kluboktól, a Szolnoktól, az Egertől vagy a Szegedtől, de még az OSC-től is. Három éve egy minden tekintetben kiürült szakosztályt vettünk át, kis lépésekkel haladunk előre. Amikor felmerült a lehetősége, hogy Gerendás Gyuri visszatérjen a Fradiba, kapva kaptunk az alkalmon.”

Szép, szép a megduplázott költségvetéstől, de hogy mennyire messze van még a Kánaán, arra Gerendás emlékeztetett: „Most is az Ambrus ingét viselem ”, majd hozzátette: „Nevelni akarunk, nem vásárolni, mert utóbbira nincs pénzünk. És bár lehetőségeink egyelőre elmaradnak a riválisokétól, szeretnék emlékeztetni egy tizennyolc évvel ezelőtti bajnoki rájátszásra, amelyet a negyedik helyről indulva nyertünk meg a BVSC-vel. Volt olyan meccsünk is, amelyen négy perccel a befejezés előtt négy gól volt a hátrányunk, és akkor sem adtuk fel. Vicsorogtam és a játékosok visszavicsorogtak, és fordítottunk. S a játékosok között ott volt a kapus Ambrus Tamás és a center Varga Zsolt, a mostani munkatársaim. Olyan fradistákra van most szükség, akik olyanok, mint ők, akik átmennek a tűzön.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.