Sándor cár Minszkben ülne vissza a trónra

AZ NHL-rájátszással egy időben ma megkezdődik a búfelejtők jégkorong-világbajnoksága.

2014. 05. 09. 4:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei vb a búfelejtés világbajnoksága. Az általunk ráragasztott címkére rögvest az egyik, Svájc–Oroszország szereposztású  nyitómeccsen üttetik rá a pecsét. Az oroszok hagyományosan a sportág nagyágyúi, a helvétek pedig a tavalyi vb-n ezüstérmet szereztek, ehhez képest az idei téli olimpián mindketten messze várakozás alatt teljesítettek. A házigazda végig bukdácsolt a szocsi tornán, majd a negyeddöntőben a finnek ellen el is hasalt. Svájc a csoportkörben meggyőzőnek tűnt, aztán a legjobb nyolc közé jutásért ugyancsak 3-1-re váratlanul alulmaradt az esélytelenebb lettekkel szemben.

Olimpia évében érthetően mindig kisebb a vb jelentősége – 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban meg sem rendezték –, ám, ha kihagyják, akkor megbénul az összes alsóbb osztály is, hiszen a feljutók és kiesők nem kerülnének egyensúlyba. Magyarországról nézve nem is annyira kerékbe tört logika, hogy a kiesőkre helyezzük a hangsúlyt.

Újabb szokás szerint Ausztria és Szlovénia párban ingázik az elit és a divízió I/A között, a feljutásra inkább azokban az években van esélyünk, amikor a szomszédaink fenn vannak. A papírforma azt ígéri, hogy idén a vb A csoportjából Olaszország, a B-ből pedig Kazahsztán (netán a házigazda Fehéroroszország vagy Lettország) esik ki. Jövőre talán végre meg tudjuk csípni az olaszokat.

Azt azonban nehéz lenne megjósolni, hogy mely csapatok az aranyérem esélyesei. Az ismert hokis nagyhatalmakat egytől egyik felsorolhatnánk, de lehetetlen megtippelni, hogy közülük ki lesz a befutó. Az előző két olimpia azt mutatja, hogy Kanada kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből – ha valóban a legjobbjaiból válogathat. Ám hagyományosan a világbajnokság alatt zajlik a tengerentúli liga, az NHL rájátszása, így nem csak Kanada, hanem szinte az összes válogatott összetételét az határozza meg, hogy kik szabadulnak fel, értsd esnek ki a Stanley Kupáért folyó küzdelemből.

Alekszandr Ovecskin, az NHL alapszakaszának gólkirálya történetesen ott lesz a vb-n, mert a klubja, a Washington Capitals nem jutott be a rájátszásba. Csakúgy, mint az örökifjú, immár 42 éves cseh klasszis, Jaromír Jagr.

A néhány éve bevezetett új lebonyolítási rendszer azonban nem csak nekik, senkinek sem enged lazsálást. A két nyolcas csoportban körmérkőzés van, a két utolsó kiesik, az első négy-négy együttes pedig egyből a negyeddöntőbe kerül.

Csoportbeosztás:
A csoport: Svédország, Kanada, Csehország, Szlovákia, Norvégia, Dánia, Franciaország és Olaszország
B csoport: Svájc, az Egyesült Államok, Oroszország, Finnország, Németország, Lettország, Fehéroroszország és Kazahsztán.

Az utóbbi tíz év dobogósai:
2013: Svédország, Svájc, Egyesült Államok
2012: Oroszország, Szlovákia, Csehország
2011: Finnország, Svédország, Csehország
2010: Csehország, Oroszország, Svédország
2009: Oroszország, Kanada, Svédország
2008: Oroszország, Kanada, Finnország
2007: Kanada, Finnország, Oroszország
2006: Svédország, Csehország, Finnország
2005: Csehország, Kanada, Oroszország
2004: Kanada, Svédország, Egyesült Államok

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.