Százezerből a legjobbak a Puskás-stadionban

A Magyar Diáksport Szövetség rendezésében a diákolimpián egy héten át zajlik az atlétika országos döntője.

FT
2014. 05. 27. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntők már az elmúlt hétvégén megkezdődtek a budapesti Ikarus pályán a V-VI korcsoport (16-19 évesek) versenyével. Az idei évtől kezdve ez a finálé a 2007-ben elhunyt olimpia bajnok kalapácsvető, Zsivótzky Gyula emlékére a Zsivótzky-emlékverseny nevet viseli. Az eseményen részt vett a néhai bajnok fia, Zsivoczky Attila, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes tízpróbázó is.

Keddtől egész héten át igazi presztízs helyszínen, a Puskás Ferenc Stadionban versenyeznek az atléták. A keddi, legnépesebb döntőkön, a III-IV. korcsoport (10-14 évesek) közel 1000 sportolója vesz részt.
Gyulai Miklós, a MASZ elnöke örömét fejezte ki és hihetetlen sikernek nevezte azt, hogy mára több mint százezer diák indul az atlétika versenyszámaiban a diákolimpián. „Végül nem lesz mindenki atléta, de ez azt jelenti, hogy ennyien biztosan kapcsolatba kerülnek az atlétikával, és megérzik ennek a sportnak a szépségét” – mondta a MASZ elnöke.

Olimpiai bajnok kalapácsvetőnk, Pars Krisztián nem volt diákolimpikon, de nagyon fontosnak tartja azt, hogy tudatosuljon a fiatalokban a mindennapos mozgás: „A sport igazi célt ad az életnek. Ebben nagyon fontosak az első évek, így a diákolimpia is” – nyilatkozta a Dobó SE klasszisa.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke az esemény megnyitásakor a nap szomorú aktualitását is megemlítette. Megemlékeznek a tavaly mindössze 13 évesen, tragikus hirtelenséggel elhunyt néhai diákolimpikonról, a nagy atléta reménységről, Kun Zitáról. Mostantól az atlétikai döntő III. korcsoportos (12-13 évesek) távolugró száma a Kun Zita emlékverseny nevet viseli, a győztes vándorserleget vehet majd át. Az eseményen jelen lesznek Kun Zita szülei is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.