Ugrott a döntő, munkanélküli lett Szivics Tomiszlav

A diósgyőriek edzőjét fél évre eltiltotta mindennemű sporttevékenységtől a honi szövetség.

TK
2014. 05. 22. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szivics május elején, a Haladás elleni döntetlen után rendkívül feldúltan nyilatkozott, és úgy fogalmazott, győzelmet érdemeltek, de a bírók nem hagyták, hogy nyerjenek.

„Ha valamikor győzelmet érdemeltünk, akkor az ma volt. Tényleg jól játszottunk, de ezek az emberek nem hagyták, hogy nyerjünk. Ez nem véletlenül történt: mindenki tudja, hogy kinek a legjobb ez az eredmény. Gratulálok a saját csapatomnak. Többet nem akarok erről mondani, de annyira látványos volt a nem megadott szabályos gólnál például. Akkor inkább mondják meg, hogy hányadikok leszünk, és akkor nem izgulunk” – mondta az edző a televízió kamerája előtt a szombathelyiek elleni meccset követően.

A Nemzeti Sport információi szerint a csütörtöki fegyelmi tárgyaláson Szivicset mint visszaesőt fél évre eltiltották mindennemű sporttevékenységtől. A diósgyőri vezetőedző a fegyelmi szabályzat 95. paragrafusát sértette meg. (Ide kattintva elolvashatja az MLSZ fegyelmi szabályzatát.) A mérkőzés után kötelező nyilatkozatot adni, akár feldúlt állapotban is...

Szivics képviselője, Dányi Szilárd, a Csakfoci.hunak elmondta, hogy védence a meghallgatáson elismerte: nyilatkozata félreérthető volt, ezért korábban elnézést is kért, állítása szerint senkit nem akart vele megbántani. A Fellebbviteli Bizottság azonban másképp értékelte mindezt, az indoklás szerint az edző a nyilatkozatával tudatában volt annak, hogy olyan személyt kritizál, akit a Játékvezetői Bizottság küld a mérkőzésekre, az általa elmondottak pedig így sértették a testületet.

A tréner bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, ám ez nem bír halasztó hatállyal, így a vasárnapi, Újpest elleni Magyar Kupa-döntőn biztosan nem ő ül a DVTK kispadján. Ha nem sikerül csökkenteni a büntetést – a nemzetközi trendet figyelembe véve –, akkor valószínűleg az új szezont már nem Szivics Tomiszlavval fogja kezdeni a friss Ligakupa-győztes.

A fegyelmi testület indoklása szerint Szivics „a nagy nyilvánosság előtt tett nyilatkozatával az MLSZ tagjainak hivatalos működésével kapcsolatban olyan tényre (azaz a mérkőzések és helyezések előre eldöntött voltára) közvetlenül utaló kifejezést használt, amely alkalmas volt arra, hogy az MLSZ működésébe vetett bizalmat megingassa, mert nyilatkozatának tartalma kétséget kizáróan az volt, hogy a bajnoki helyezések előre eldöntöttek” – olvasható az MLSZ honlapján.

 

Az fb egyúttal jelezte, a szakemberrel szemben jelenleg is több fegyelmi eljárás van folyamatban, ezért nem látott arra lehetőséget, hogy ennél enyhébb ítéletet hozzon, vagy a büntetés végrehajtását felfüggessze. Szivics 50 ezer forintos pénzbüntetést is kapott, egy korábbi, 200 ezer forintos büntetését késve fizette be.

 

A mostani szigorú büntetést előre vetítette Csányi Sándor MLSZ-elnök évértékelő beszéde a keddi közgyűlésen, melyen úgy fogalmazott, kritizálni szabad a játékvezetők teljesítményét, de a jövőben sokkal szigorúbban bünteti majd az MLSZ az olyan kijelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy a hibák irányítottak vagy szándékosak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.