Válogatottunk a Szentföldről a mennybe mehet

Női röplabdázóink legutóbb 1987-ben szerepeltek Európa-bajnokságon, most itt a nagy lehetőség.

2014. 05. 29. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mieink a múlt héten Izraelt és Svédországot egyaránt 3:1-re, majd a vendéglátó Franciaország csapatát 3:0-ra győzték le a moulins-i tornán, s a hét végén az izraeli Netanyában jön a (majdnem) mindent eldöntő második kör. A csoportmásodik pótselejtezőt játszhat az Eb-részvételért, de a cél természetesen az automatikus továbbjutást jelentő első hely megtartása.

„Azért még ne higgye el senki, hogy már ott is vagyunk az Eb-n. Valóban mi vagyunk lépéselőnyben, de még három nagyon nehéz találkozó vár ránk. Egyetlen botlás is végzetes lehet” – mondta el Jan de Brandt a Magyar Röplabda Szövetség honlapján.

A csapat a franciaországi torna megnyerése után Érden készült tovább, és csütörtökön utazott el Izraelbe, a második kvalifikációs tornára. Mivel szerencsére a mieinket elkerülték a sérülések, így ugyanaz a tizenkét játékos – azaz Dobi Edina, Horváth Dóra, Kötél Zsanett, Lévai Vivien, Liliom Rita, Pallag Ágnes, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Széles Petra, Szombathelyi Szandra, Tálas Zsuzsanna és Vacsi Evelin – kelt útra, akik Moulins-ben remekeltek.

A hat fordulós kvalifikáció után a csoportgyőztes automatikus résztvevője lesz a jövő évi belga–holland közös rendezésű Eb-nek, míg a második helyezett pótselejtezőt játszik egy másik csoport másodikjával. Az Eb-n tizenhat együttes szerepelhet, s a 2013-as kontinenstornáról a címvédő Oroszország, Németország (2.), Szerbia (4.), Horvátország (5.) és Olaszország (6.) automatikusan kvalifikálta magát. Az előző Eb-n bronzérmes Belgium a rendező jogán résztvevő – az olaszok így eggyel előrébb léptek a rangsorban –, miként Hollandia is. Megjegyzendő, hogy a legutóbbi Eb-n a franciák a nyolcadik helyen végeztek, most azonban az E jelű selejtezőcsoportban csak a harmadik helyen állnak a magyar és az izraeli csapat mögött.

Az előjelek alapján az izraeli együttes hazai pályán mindenképpen veszélyesebbnek tűnik a franciáknál, de válogatottunk abból is erőt meríthet, hogy tavaly Izraelben vb-selejtező tornát tudott nyerni, és a házigazdát 0:2-ről fordítva verte 3:2-re. Női válogatottunk legutóbb 1987-ben, azaz 27 éve szerepelt Európa-bajnokságon. De most a Szentföldön a mennybe mehet.

Női röplabda Eb-selejtező, 2. kör, 2. állomás, E csoport, Netanya:
Május 30., péntek 18.30: Magyarország–Franciaország
Május 31., szombat 18.30: Magyarország–Izrael
Június 1., vasárnap 16.00: Magyarország–Svédország

Az E csoport állása:
1. Magyarország    9    9:2
2. Izrael                  6    7:4
3. Franciaország    3    3:6
4. Svédország        0    2:9

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.