Véget ért Klein Dávid expedíciója

A magyar hegymászó az időjárási helyzet miatt nem próbálja meg újra a csúcstámadást a Csomolungmán.

BL
2014. 05. 27. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az expedíció keddi közlése szerint az időjárási viszonyok meggátolják a hegymászót abban, hogy idén még egyszer megpróbálja megmászni oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Az összegzés szerint Klein Dávid visszatérve az alaptáborba a többi expedíció vezetőjével együtt elemezte a helyzetet, és arra jutottak, hogy a mostani havazás még legalább két-három napig folyatódik, esetleg már a monszun előszele. A Csomolungma északi oldalán a kettes és hármas táborban olyan erősen havazik, hogy az expedíciók hátrahagyják felszereléseiket, és az emberek lejuttatására koncentrálnak. Az egyes táborból levezető jégfal egyelőre járhatatlan, e felett a mászók fennrekedtek. A havazás a rögzített köteleket végleg használhatatlanná teszi, a lejtők erősen lavinaveszélyessé váltak – olvasható az expedíció honlapján.

Klein Dávidék kettes táborban lévő sátrát elvitte a szél, az egyesben lévő sátruk beomlott, a benne lévő felszerelésüket talán a mögöttük egy-két nappal haladók le tudják hozni. A harmadik táborukat kölcsönadták az indiai mászóknak, akikkel jelenleg nincs rádiókapcsolat. Jelenleg az összes expedíció összepakol, hogy a következő napokban elhagyja a hófödte alaptábort, újabb csúcstámadásra senki nem lát biztonságos esélyt.

„Egy fegyelmezett és hatékony akklimatizációs program után rendkívül hosszú várakozásra kényszerültünk az erős szél miatt. A csúcstámadás során a vártnál lassabbak voltunk, ennek oka részben lehetett az akklimatizáció egy részének elvesztése, részben egyszerű becslési hiba: az egyes szakaszok megtételéhez szükséges időket gyakran a palackos mászások alapján becsültük meg. Végül körülbelül 8600 és 8700 méter között mind az alaptábor-vezetőm, mind mászótársam a visszafordulást tanácsolta” – írta a múlt heti sikertelen csúcstámadásról Klein Dávid a Spar Everest Expedíció honlapján.

Hozzátette, hogy egyéni legjobb eredményét érte el idén, és a magyar expedíciózás történetében utoljára 2002-ben járt ilyen magasságban palack nélkül magyar alpinista. Tudomása szerint oxigénpalack nélküli sikeres csúcsmászást idén nem is hajtottak végre a Csomolungmán. „Értékelésem szerint a feladat nem lehetetlen, de számos objektív és szubjektív körülmény tökéletes együttállása szükséges hozzá, és a legkisebb  részlet hiánya is elegendő a kudarchoz” – írta Klein.

A hegymászó most nyolcadszor próbálkozott a Csomolungma oxigénpalack nélküli megmászásával, ami a világon eddig összesen mintegy 200 embernek sikerült, magyar mászónak még soha.

Klein Dávid expedíciója április 6-án indult el, a hegymászó magyar idő szerint május 24-én hajnalban mintegy 250 méterrel a 8848 méteres csúcs előtt fordult vissza. Korábban úgy nyilatkozott: ha az időjárás és fizikai kondíciója lehetővé teszi, másodszor is próbálkozik a feljutással, azonban erre már nem lesz lehetősége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.