Veszprém–Kiel: csodás gyógyulás, tiszta őrület

A Veszprém BL-ellenfele, a Kiel eszelős hajrával és a sérüléséből felépült Jicha 11 góljával német bajnok.

Ch. Gáll András
2014. 05. 26. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hete adtunk hírt róla, hogy külsőbokaszalag-szakadást szenvedett Filip Jicha, a Kiel gólzsákja. A 2010-es ausztriai Európa-bajnokság magyar–cseh összecsapásán tizennégy gólt szórt klasszis a Lemgo elleni bajnoki 44. percében csuklott össze, és az orvosok visszafogottan bizakodó nyilatkozatai azt sejtették, a játékost nagy valószínűséggel a május 31-i, szombati BL-elődöntőre sem sikerül „összedrótozni”.

Most mérsékelt lelkesedéssel jelenthetjük: sikerült, méghozzá már egy héttel korábban, és nem is akárhogyan. E csodás gyógyulás eredménye pedig a Kiel nem kevésbé csodás bajnoki címe. Pedig miután múlt nyáron négy tartópillére, Thierry Omeyer, Momir Ilics, Daniel Narcisse és Marcus Ahlm is elhagyta az alakulatot, még annak is fennállt a veszélye, hogy az összedől. Maga Alfred Gislason edző is kijelentette: „Könnyen lehet, hogy idén nem nyerünk semmit.”

Aztán mégis nyertek, nem is akárhogyan. A Bundesligában nincs rájátszás, és két, azonos pontszámmal álló fél között nem az egymás elleni eredmény határoz, hanem az összgólkülönbség; az utolsó forduló előtt a Kiel és a Rhein Neckar Löwen azonos pontszámmal állt az élen, a mannheimiek gólkülönbsége héttel jobb volt, és a VfL Gummersbachnál vendégeskedtek, míg a Kiel a Füchse Berlint fogadta. Szünetben a Kiel 17-8-ra, a Löwen 21-19-re vezetett, így a pont- mellett átmenetileg a gólegyenlőség is létrejött. A német bajnokság 34 fordulója során egy-egy csapat 2040 percet játszik, és a 2037. percben még egy árva hajszál sem választotta el egymástól a két aranyesélyest. Aztán végül kettő mégis. A Kiel 37-23-ra, a Löwen 40-35-re nyert, ezzel előbbi 19. trófeáját söpörte be. Nem akármekkora meglepetésre.

A klub menedzsere, Klaus Elwardt rögvest intézkedett, hogy a város főterén rendezendő esemény nevét „Szezonzáró parti” helyett „Bajnoki köszöntő”-re változtassák, és e fordulatra a szövetség vezérkara sem számított, hisz fel, északra csak a bajnoki serleg másolatát küldte, az eredetit Gummersbachba irányították. Filip Jicha csapatkapitány ennek kapcsán megjegyezte, „Egyáltalán nem érdekel, mit vettem át”, a nyáron éppen Veszprémbe szerződő jobbátlövő, Christian Zeitz kijelentette, minden idők leghihetetlenebb sikerét érték el, és Gislason gyors értékelése is úgy szólt: ez tiszta őrület.

Ez várható Kölnben is, szombaton és vasárnap a BL Final Fourban, ahol a Kiel friss bajnoki címének köszönhetően bizonyára elképesztő önbizalommal ugrik neki a Veszprémnek. Hisz a legújabb bravúr mellett erőt és hitet ad Jicha hihetetlenül gyors gyógyulása is, amelynek fényes bizonyítéka az a 11 gól, amelyet a cseh bombázó helyezett el a Füchse Berlin hálójában, majd a bajnoki serleggel a kezében kijelentette: „Még nem fejeztük be, éhesen indulunk Kölnbe.”

Még szerencse, hogy a veszprémiek sem telítődtek a magyar bajnoki címmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.