Akármi lesz a vége, valaki történelmet ír

Sem Costa Rica, sem Görögország nem szerepelt még soha vb-n a legjobb nyolc között, a győztes pedig most bejut a negyeddöntőbe.

MD
2014. 06. 29. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Costa Rica az egyik legerősebb – Uruguayt, Olaszországot és Angliát is felvonultató – csoportot megnyerve került be a legjobb 16 közé, ráadásul előbbi két gárdát legyőzte, az angolokkal pedig biztos csoportelsőségének tudatában játszott gól nélküli döntetlent az utolsó fordulóban.

A közép-amerikai együttes eddigi ellenfelei mind előkelőbb helyen szerepelnek a nemzetközi szövetség világranglistáján, mint a görögök, akik a 12. helyen állnak a rangsorban. Costa Rica a 28. a listán, a tornán eddig mutatott teljesítménye alapján mégis esélyesebbnek számít európai riválisánál.

„Mi voltunk Hamupipőke, most pedig favoritként tartanak minket számon, ez pedig azt jelenti, hogy kivívtuk magunknak a tiszteletet” – nyilatkozta Michael Umana, a Costa Rica-i válogatott hátvédje.

Adrian Gutierrez, a nemzeti együttes sportigazgatója úgy véli, néhány fejezet még hátravan a csapat vb-meneteléséből: „Amit tettünk, az a történelem része, s tudjuk, hogy a teljesítményünknek van határa, eddig azonban ezt még nem értük el”.

Costa Rica a vb-k történetében másodszor, 1990 óta először jutott túl a csoportkörön, Jorge Luis Pinto szövetségi kapitány pedig ha előzetesen választhatott volna, vélhetően épp a görögökre tette volna a voksát a 15 lehetséges nyolcaddöntős ellenfél közül.

A dél-európai csapatnál úgy tűnik, elfogadták, hogy nem őket tartják a meccs esélyesének, ugyanakkor úgy tartják, szerencsés a sorsolásuk. „Ezen a szinten minden riválisunkra úgy tekintenek, hogy jobb nálunk” – mondta a görögök középpályása, Lazarosz Hrisztodulopulosz, de hozzátette, ő maga biztosan Costa Ricát választotta volna ellenfélnek. „De amit eddig tettek, az valóban egy csoda” – hangsúlyozta.

A görögök nagy küzdelemben és némi szerencsével jutottak tovább a C csoport második helyezettjeként. Első góljaikat az utolsó csoportmérkőzésükön szerezték, s Jorgosz Szamarasz hosszabbításban értékesített büntetőjével nyertek Elefántcsontpart ellen, kiejtve ezzel az afrikaiakat.

„Minden meccsen ugyanazt a taktikát követjük: szilárd védekezés, az ellenfél játékának lassítása, s közben veszélyes támadások vezetése” – nyilatkozta Fernando Santos, a 2004-ben nagy meglepetésre Európa-bajnok görög válogatott jelenlegi, portugál szövetségi kapitánya, aki úgy véli: hiba, hogy a nézők minden csapattól azt várják, hogy úgy játsszon, mint a brazilok vagy az FC Barcelona. „Ezeknek az együtteseknek megvan a karaktere ehhez, mi viszont a görögök vagyunk” – fogalmazott.

A két csapat Recifében, a Pernambuco Arénában csap össze vasárnap 22 órától – ott, ahol Costa Rica a csoportkörben 1–0-ra verte az olaszokat. A győztes a Hollandia–Mexikó-mérkőzés továbbjutójával találkozik majd a negyeddöntőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.