Anglia Rooney első vb-góljára, Uruguay Suárezre vár

A dzsungel szívében nem csak egymással küzd meg a két korábbi világbajnok, Anglia és Olaszország.

2014. 06. 14. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van néhány különös fekvésű stadion a világon, például a La Paz-i – 3500 méter tengerszint feletti magasságban már nyomasztóan kevés az oxigén –, vagy a monacói – ahol ha valaki nagyot rúg a labdába, az akár egyből a tengerben landolhat –, de a maga nemében a manausi is kuriózum. Persze az egész várossal együtt, amely az amazóniai esőerdő szívében épült.

Az elmúlt hetekben szükségállapotot hirdettek ki a városban az Amazonas egyik mellékfolyója, a Rio Negro áradása miatt; a közvetlen veszély elmúlt, a következményei azért még fenyegetnek. Egyrészt a malária, amely bármikor felütheti a fejét, másrészt egyes beszámolók szerint az Amazonia aréna gyepszőnyege nagyon megsínylette az árvizet.

Az angoloknak mindezek tetejébe még a helyiek ellenszenvét is le kellene győzni, amit persze maguknak köszönhetnek. Roy Hodgson szövetségi kapitány tavaly decemberben látogatást tett a városban, s szerencsétlen kijelentésre ragadtatta magát: bárcsak ne kellene a csapatának a városban meccset játszani, amivel még a helyi polgármester haragját is kihívta maga ellen. A sorsolás szeszélye ezután persze, hogy rögtön az első mérkőzésükre ide vezényelte az angolokat.

Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik csapat a találkozó esélyese. A többség az olaszok mellett teszi le a voksát, mert hogy a nagy tornákra ők rendre összekapják magukat, az angolok pedig a nagy fogadkozás után gyorsan távoznak. Két éve, az Európa-bajnokságon éppen Pirlóék küldték haza Rooneyékat azzal, hogy az egymás elleni negyeddöntőt büntetőkkel megnyerték.

Pirlo 35 évesen is biztos pont a squadra azzurrában, rajta kívül csak Buffon és De Rossi maradt hírmondónak a 2006-ban világbajnok gárdából. Finoman fogalmazva, a vérátömlesztés valószínűleg nem a csapat épülését szolgálja. A négy évvel ezelőtti szégyent, amikor címvédőként nem jutott tovább a csoportból, mindenképpen szeretné elkerülni Cesare Prandelli kapitány legénysége, sőt Pirlo egészen bátor terveket szövöget.

Percről percre követtük nyomon a mérkőzés eseményeit!

 

A chilei válogatott a vártnál nehezebben, 3-1-re győzte le az ausztrál csapatot a B csoport másik mérkőzésén.

 

Ide kattintva a világbajnokság érdekességeiből csemegézhet!

„Megnyerhetjük a vb-t. Én mindig azért játszom, hogy győzzek, nem tesz boldoggá, ha csak továbbjutunk a csoportból, vagy eljutunk a negyeddöntőig. A mostani válogatottban minden megvan a végső sikerhez” – jelentette ki.

Az angol keret is gyökeresen megváltozott az elmúlt években. Gerrardról és Lampardról Hodgson sem mondott le, de egyébként úgy gondolja: jöjjenek a fiatalok, mindenekelőtt Sterling, Sturridge és Lallana, akiknek a nevét lesz alkalmunk megtanulni a következő napokban, hetekben.

„Talán ez a legjobb angol válogatott, aminek tagja voltam eddig. Az együttes előtt nagyon fényes jövő áll, ebben biztos vagyok” – mondta Wayne Rooney, a Manchester United csatára, aki korábbi két vb-jén nem tudott a kapuba találni.

Uruguaynak, az előző vb negyedik helyezettjének papíron nem okozhat gondot Costa Rica legyőzése, de legértékesebb játékosa, Luís Suárez sérülése aggasztó. Suárez térdét három hete műtötték meg, csütörtökön már társaival edzett, ám a legfrissebb hírek szerint az uruk nem kockáztatnak, az angolok és az olaszok elleni rangadókra tartalékolják a Liverpool sztárját.

Oscar Tabarez szövetségi kapitány ennek dacára nem akart álszerényen fogalmazni a meccs előtt: „Tiszteljük ellenfelünket, mely biztosan megnehezíti majd a dolgunkat, ám természetesen győzelmet várok, várunk mindannyian.”

D csoport, 1. forduló:
Uruguay–Costa Rica, Fortaleza 21.00
Anglia–Olaszország, Manaus, 24.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.