Az öreg világbajnok nem vén világbajnok

A 100 méteren vb-címmel rendelkező Kim Collins is rajthoz áll a július 8-ai Gyulai-emlékversenyen.

2014. 06. 24. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 38 éves Kim Collins, aki hazáját, Saint Kitts és Nevist felhelyezte a sportvilág térképére, 2003-ban a párizsi világbajnokságon nyerte meg a klasszikus 100 méteres számot. Igaz, nem eget rengető idővel, teljes szélcsendben 10,07 másodperces idővel győzött, megelőzve a Trinidad és Tobagó-i Darrel Brownt (10,08) és a brit Darren Campbellt (10,08). A befutó azonban kétségkívül izgalmas volt a saint-denis-i stadionban.

Collins két év múlva a Helsinkiben rendezett világbajnokságon 10,05-tel bronzérmes lett, s nem kis meglepetésre még a 2011-es tegui vb-n is felkapaszkodott a dobogó harmadik fokára 10,09-cel. Ez volt az a döntő, amelyben Usain Boltot hibás rajt miatt kizárták, és a jamaikai klasszis honfitársa, Yohan Blake diadalmaskodott 9,92-vel.

A Saint Kitts és Nevis-i futó legjobb eredménye az olimpiákról a 2004-es, athéni hatodik helye, de nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy az öreg világbajnok nem vén világbajnok: a 9,97-es egyéni csúcsát tavaly, azaz 37 esztendősen futotta Lausanne-ban. Idén egyelőre 10,11 másodpercnél tart, s ki tudja, ezt talán éppen Székesfehérváron javítja meg.

A július 8-án Székesfehérváron, a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban megrendezendő esemény sztárvendégeit illetően már korábban elhangzott, hogy elfogadta a meghívást a magasugrás londoni olimpiai bajnoka, az orosz Ivan Uhov, rajthoz áll 100 méteren minden idők második leggyorsabb hölgye, az olimpiai és világbajnok amerikai Carmelita Jeter, és indul a 110 méteres gátfutásban világbajnoki címmel rendelkező, szintén amerikai Jason Richardson, akivel összecsap majd Baji Balázs is.

Férfi-kalapácsvetésben megerősítette részvételét a mindhárom eddigi Gyulai-emlékversenyen győztes olimpiai és Európa-bajnok, tavaly Moszkvában vb-ezüstérmes Pars Krisztián, aki június 16-án Ostravában a világ idei legjobb eredményét, 81,57 métert ért el. Székesfehérváron az ellenfelei között ott lesz a szám világbajnoki címvédője, a lengyel Pawel Fajdek, honfitársa, a 2000-ben, Sydneyben olimpiai bajnok Szymon Ziólkowski, az olimpiai és Eb- ezüstérmes olasz Nicola Vizzoni, a tavalyi vb-n bronzérmes cseh Lukas Melich, valamint a kétszeres Ázsia-bajnok tádzsik Dilsod Nazarov is.

Női kalapácsvetésben indul a világcsúcstartó német Betty Heidler, a 2011-ben világbajnok, Eb-címvédő és volt világrekorder lengyel Anita Wlodarczyk, a vb-negyedik német Kathrin Klaas, no és természetesen a tavalyi moszkvai világbajnokságon nyolcadik helyen végzett Orbán Éva is.

Diszkoszvetésben a visszatérő olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán és a junior-Európa-bajnok Szikszai Róbert többek között az olimpiai és világbajnok észt Gert Kanterrel versenyezhet, s dobókörbe lép a vb-ötödik dél-afrikai Victor Hogan, a vb-hatodik lengyel Robert Urbanek és a junior-világbajnok, U23-as Európa-bajnok litván Andrius Gudzius is.

S a Gyulai-emlékversenyre érkező klasszisok névsora még korántsem végleges, a szervezők még több sztárral tárgyalásban vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.