Babos Tímea bravúrja: elődöntő a Roland Garroson

Temesvári 1990-ben, Mandula 2003-ban, Szávay pedig 2007-ben jutott párosban a négy közé Grand Slam-tornán.

Deák Zsigmond
2014. 06. 02. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roland Garros honlapjának beszámolója szerint a nőiegyes-világranglistán jelenleg 101. Babos Tímea 33 éves párosspecialista társa, Eric Butorac oldalán 32 perc alatt hozta az első játszmát az Alizé Cornet – Jonathan Eysseric hazai duóval szemben, a második felvonás pedig egy perccel ennél is rövidebb lett, így az egész derbi alig tartott tovább egy óránál. A 6:4, 6:3-ra győztes magyar-amerikai kettős kilenc bréklehetőségéből négyet használt ki, az ellenfél csak egyszer jutott bréklabdához. Az elődöntőben a nyolcadik helyen kiemelt Julia Görges – Nenad Zimonjic német-szerb kettős lesz a rivális, s ha őket is sikerülne felülmúlni, a sportág története során először játszhatna magyar játékos vegyespáros-finálét Grand Slam-tornán.

„Nagyon örülök, mert mindketten jól játszottunk. Ez életem első Grand Slam-elődöntője. Egyre nehezednek a meccsek, de nekünk is egyre jobban megy a játék” – nyilatkozta Babos Tímea hivatalos honlapján.

Az utóbbi negyedszázadban magyar női teniszező mindössze háromszor jutott a legjobb négy közé, rendre párosban. Az 1990-es Australian Openen Temesvári Andrea a holland Brenda Schulzcal, 2003-ban szintén Melbourne-ben Mandula Petra a svájci Emmanuelle Galliardival, a 2007-es US Openen pedig Szávay Ágnes a cseh Vladimíra Uhlírovával ért el idáig. Vegyes párosban legutóbb Temesvári játszott Grand Slam-elődöntőt, még 1983-ban Wimbledonban az amerikai Charles Strode-dal, a Roland Garroson pedig 1947-ig kell visszamenni, amikor Asbóth József és Körmöczy Zsuzsa küzdhetett a fináléért.

Egyesben Babos eddigi legnagyobb skalpja a világranglistán jelenleg negyedik román Simona Halepé, akit a februári budapesti Fed-kupatornán múlt felül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.