Bronzérmes a Ferencváros

A Fradié a bronzérem, miután az utolsó fordulóban legyőzte a Paksot. A Videotonnak csak döntetlenre futotta a Diósgyőr ellen.

KG
2014. 06. 01. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első perctől az FTC irányított, de az első félidőben a játékából hiányzott az átütőerő, illetve a befejezéseknél rendre pontatlanok voltak a hazai futballisták. A folytatásban még nagyobb nyomás nehezedett a vendég kapura, és Bönig találatával sikerült is vezetést szerezniük a zöld-fehéreknek. A hátralévő időben többször növelhette volna előnyét a Ferencváros, végül Leonardo értékesített büntetőjével a hajrában biztossá tette a három pont sorsát.

A sorozatban kilencedik győzelmét arató csapat ezt megelőzően három éve végzett dobogón, akkor is harmadikként. A fővárosi klub a következő szezonban ismét szerepelhet a nemzetközi kupaporondon, az Európa-liga-selejtező első körében lesz érdekelt.

Ezen a meccsen lépett pályára utoljára profi labdarúgóként Éger László, a vendégek visszavonuló kilencszeres válogatott védője, aki a 80. percben, lecserélésekor – a húszezer szurkoló tapsvihara közben – elsírta magát. A futballista 416 mérkőzésen szerepelt a magyar élvonalban.

A paksiak közül Simon Attila is ünnepelhetett, mert bár ezúttal nem volt eredményes, 18 találatával gólkirály lett holtversenyben a székesfehérvári Nikolics Nemanjával, aki az ezzel egy időben zajlott találkozón betalált, és utolérte őt az élen.

A mérkőzés elején még a szurkolói rendszabályok és az új stadion leendő magas jegyárai ellen némaságával tüntető ferencvárosi publikum nagyszerű hangulatot teremtett, s a 2-0-s győzelem után kordonbontás helyett rendben ünnepelte a három év után újra dobogóra és nemzetközi porondra jutott játékosokat, akik pólójukkal elhunyt csapattársuk, Akeem Adams előtt tisztelegtek.

Thomas Doll vezetőedző pedig boldogan értékelt, éremmel a nyakában: „Úgy érzem, hogy az első félidőben mindenki láthatta, hogy a csapat kicsit ideges, ez természetes győzelmi kényszerben, s bénítólag hatott. A párharcokat az elején nem nagyon nyertük meg, de a szünet lehetőséget nyújtott a variálásra, sokkal agresszívabban jöttünk ki a második félidőre, a legjobbkor szereztük a gólunkat. A jövőben azonban meg kell tanulnunk, hogy a helyzeteinket értékesítsük. Az elmúlt kilenc meccsen két gólt kaptunk, ez volt a siker kulcsa. Örülök, hogy itt lehetek ennél az egyesületnél, büszke vagyok a csapatomra, ma este kieresztjük a gőzt, elmegyünk szórakozni. Remélem, hogy ez a klub eléri azt a szintet, amit valaha, újra szeretnénk felemelni Európában a Ferencváros lobogóját. Az MLSZ-nek viszont át kellene gondolnia a versenynaptárt, mert nagyon rövid a szünet, két hét pihenő után június 16-án kezdjük a munkát. Állunk a kihívások elébe, s nagyon örülünk, hogy visszatértünk nemzetközi porondra. Úgy érzem, mióta idejöttem, a labda nélküli játékban mutattuk a legnagyobb fejlődést, a rögzített szituációkat is sokkal jobban megoldottuk. A győzelmekkel együtt megjött a csapat önbizalma, de végig sok sérültünk volt. Ez a siker nemcsak nekem köszönhető, hanem mindenkinek a klubnál. Keményen dolgozunk majd, hogy egy-két kört menjünk az Európa-ligában.\"

A Ferencváros győzelme miatt a Videoton – amelytől búcsúzik José Gomes vezetőedző – győzelemmel sem végezhetett volna előrébb, így lemaradt a nemzetközi kupaszereplésről.

Futács góljával előbb a DVTK került előnybe, melyre Nikolics válaszolt a túloldalon. A Videoton rengeteg helyzetet dolgozott ki, azonban a győzelmet nem tudta kiharcolni. A székesfehérváriak 1–1-es döntetlent játszottak, s maradtak a negyedik helyen.

Puskás Ferenc Stadion, 12 ezer néző, v.: Iványi
gólszerzők: Bönig (54.), Leonardo (82., 11-esből)
piros lap: Windecker (74.)
sárga lap: Jovanovic (63.), Pavlovic (73.), Leonardo (76.), illetve Windecker (40., 74.), Kecskés (62.), Éger (79.)

Ferencváros: Dibusz – Jovanovic, Mateos, Pavlovic, Bönig (Laczkó, 87.) – Somália (Józsi, 84.), Gyömbér, Leonardo, Holman (Ugrai, 72.), Jenner – Böde

MVM Paks: Molnár P. – Heffler T., Kovács G., Éger (Kulcsár D., 80.), Szabó J. (Báló, 34.) – Könyves (Bor, 61.), Bori, Kecskés, Windecker, Bartha – Simon A.

Székesfehérvár, 3500 néző, v.: Bognár T.
gólszerzők: Nikolics (76.), illetve Futács (68.)
sárga lap: Vinícius (60.), illetve Futács (68.)

Videoton: Calatayud – Brachi, Juhász R., Vinícius, Stopira – Vítor Gomes (Kovács I. 68.) – Álvarez (Gyurcsó 87.), Sándor Gy., Haraszti (Lupeta 87.) – Nikolics, Zé Luis

Diósgyőr: Rados – Eperjesi, Vadász, Abdouraman, Gohér – Barczi (Grumics 73.), Batioja (Bacsa 46.), Elek, Egerszegi, Gosztonyi – Futács (Szabó B. 80.)

Videoton FC – DVTK 1-1
Ferencváros – MVM Paks 2-0
szombaton játszották:
Lombard Pápa Termál FC – Újpest FC 2-1
Kecskeméti TE-Phoenix Mecano – Puskás Akadémia 1-2
MTK Budapest – Kaposvári Rákóczi 2-0
Győri ETO FC – Mezőkövesd-Zsóry FC 5-0
DVSC-TEVA – Budapest Honvéd 0-2
pénteken játszották:
PMFC-Matias – Szombathelyi Haladás 1-1

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.