Doppingolt a tavalyi budapesti világbajnok

Anabolikus szteroid használata miatt kétéves eltiltás vár az iráni birkózóklasszisra, Taleb Nematpourra.

Deák Zsigmond
2014. 06. 27. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág hazai hívei a saját szemükkel is láthatták a tavaly októberi budapesti világbajnokságon, illetve az idén márciusi szombathelyi Golden Grand Prix-n, hogy az iráni birkózók a földkerekség legjobbjai közé tartoznak. Közülük is az egyik kiemelkedő sztár az októberben 29 éves Taleb Nariman Nematpour, aki mindkét magyarországi megméretést imponáló magabiztossággal nyerte meg. 2006-ban kezdte nemzetközi pályafutását a felnőttek között, azonnal a 84 kilóban, ahol 2009-ben Ázsia-bajnok lett. a 2010-es moszkvai vb-n hamar elvérzett, s nem kvalifikálta magát a londoni olimpiára sem, utána viszont elindult vele a szekér: 2012 végén egyetemi, 2013-ban itt, a Papp László Budapest Sportarénában „rendes” világbajnoki cím, idén minden versenyt megnyert, ahol elindult, legutóbb május végén otthon a teheráni Világkupát, a súlycsoportok átrendeződése miatt 85 kilóban.

Ám éppen itt adott pozitív doppingmintát május 23-án a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) ellenőreinek. Az ellenőrzésre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált egyik legjobb laboratóriumban, a kölniben került sor, ahol anabolikus szteroid, Trenblone jelenlétét állapították meg a szervezetében. Nematpour kérte a B próba vizsgálatát is, amire június 26-án került sor, és megerősítette az A próbát, a meg nem engedett szer használatát. A FILA szabályzata szerint a klasszisra ezek után versenyzési joga felfüggesztése és kétéves eltiltás vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.