Foggal, karommal: Kolumbia–Uruguay nyolcaddöntő

Kolumbia az esélyes, de nem csak azért, mert Suárezt eltiltották. José Pékerman válogatottja a vb revelációja.

Ch. Gáll András
2014. 06. 28. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két dél-amerikai válogatott csap össze szombat délután (magyar idő szerint este 10-kor) a riói Maracanában.

Aztán ezen a ponton nagyjából meg is szakad a párhuzam a Kolumbia és Mexikó által bejárt út között a brazíliai világbajnokságon.

Vannak szakemberek, akik úgy vélik, a csoportmeccsek során Kolumbia mutatta a legmeggyőzőbb teljesítményt eddig a világbajnokságon. Három meccs, kilenc pont, ugyanannyi szerzett gól, magas oktánszámú támadófutball – nem rossz egy olyan ország válogatottjától, amely 16 éve nem járt világbajnokságon, amely a mezőny egyik legtapasztalatlanabb csapata, s amely már a vb előtt elveszítette sztárjátékosát. (Falcaót, a gyengébbek kedvéért.)

Kutya, amelyik tizenkettőt kölykezett

Ugyanakkor Uruguay sima vereséggel nyitott a semmire sem becsült Costa Ricától, úgy megszenvedett a továbbjutásért, mint a kutya, amelyik tizenkettőt kölykezett, és tényleg csak a legendás „garra charrúa”, a charrúa indiánok (Uruguay őslakói) küzdőszelleme segítette tovább Óscar Washington Tabárez, a veterán szövetségi kapitány együttesét. (Garra különben annyit tesz, hogy karom.)

Ha úgy vesszük, Uruguay foggal, karommal küzdve jutott el a legjobb tizenhatig. Luis Suárez fogával. Amit – képletesen – ott is hagyott a Liverpool centere, hiszen kitiltották a vb-ről Giorgio Chiellini vállának megharapásáért.

Suárez nagyon fog hiányozni José Pékerman Kolumbiája ellen. Nyilván a 35 éves Diego Forlán ugrik be a harapós helyére, Edinson Cavani mellé, ami nem éppen minőségi csere, ugyanis a 2010-es vb egyik legjobbja ma már messze jár fénykorától.

Kolumbia Falcao távollétében átállt az egycsatáros szerkezetre, de annyi a jó középpályás – élen Falcao monacói klubtársával, James Rodrguezzel –, hogy mindez nem látszik meg a támadójáték eredményességén. Rodríguez eddig a torna legjobb játékosa (3 gól + 2 gólpassz), a 22 éves tízes, akinek keresztnevét „Hamesznek” kell ejteni, szédületes játékkal robbant be a futballvilág élvonalába.

Nyolcaddöntő. Kolumbia–Uruguay, Rio de Janeiro, Maracaná, 18.00 óra, v.: Kuijpers (holland)
Kolumbia: Ospina – Zúniga, Zapata, Yepes, Armero  – Sánchez, Aguilar – Cuadrado, James Rodríguez, Jackson Martinez – Gutiérrez.

Uruguay: Muslera – Cácares, Godín, Giménez, Pereira – González, Rios, Rodríguez – Lodeiro – Forlán, Cavani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.