Görbiczék állíthatják helyre a sportág becsületét

Csütörtökön sorsolják a magyar-horvát rendezésű női Eb csoportjait. Csapatunk kiemelt, de még nem kiemelkedő.

Ch. Gáll András
2014. 06. 17. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap estére kialakult a kontinensviadal tizenhatos mezőnye. A legádázabb csatát az ukránok vívták az osztrákokkal, illetve a lengyelek a csehekkel. Mindkét esetben az egymás elleni eredmény döntött az elöl állók javára, a lengyelek ráadásul csupán több idegenben lőtt góljukkal kvalifikálták magukat. A papírforma egyébként szinte minden további esetben bejött, a „túlélők” mostantól a csütörtöki, zágrábi Eb-sorsolást várják.

Az együttesek szokás szerint négy kvartettet alkotnak majd, a csoportok helyszínei Győr, Debrecen, illetve Eszék és Varasd lesznek. A középdöntőket Debrecenben és Zágrábban rendezik, a négyes végjátéknak Budapest ad otthont.

A magyar válogatott a múlt és a jelen miatt is sikerre ítéltetik, hiszen tíz éve ugyancsak Budapesten harmadikként zárta az Eb-t, legutóbb, 2012-ben Szerbiában ismét bronzérmet nyert, most pedig nemcsak a hazai pálya, hanem a férfiak elbukott vb-selejtezője is súlyosbítja Görbiczék terhét.

A kiemelést a kontinentális szövetség, az EHF honlapja hozta nyilvánosságra, és némi meglepetést keltett a kalapok összetétele. Az elsőben ugyanis a két évvel ezelőtti kontinenstorna első három helyezettje – Montenegró, Norvégia, Magyarország – mellett nem a negyedik szerbek, hanem a nyolcadik svédek találhatók, a másodikba Dániát, Németországot, Franciaországot és Spanyolországot, a harmadikba a társrendező Horvátországot, Szerbiát, Oroszországot és Romániát, a negyedikbe Ukrajnát, Lengyelországot, Szlovákiát és Hollandiát osztották. Azaz leginkább a területi elv érvényesült.

A két házigazda ezúttal nem azt a kedvezményt kapta, hogy csoportot és ágat választhat, hanem a magyarok és a horvátok a második és a negyedik kalapból is választhattak egy vetélytársat, akit mindenképpen szeretnének elkerülni. Mivel ez megtörtént, annyi már a sorsolás előtt is tudható, hogy az A csoportban (Győr) szerepel a magyar, a B-ben (Debrecen) a dán, a C-ben (Varasd) a horvát, a D-ben (Eszék) pedig a szlovák alakulat. Bár az esélylatolgatással még bőven ráérünk, annyit máris megjegyezhetünk, hogy nagyjából mindegy, ki merre indul a második kalapból – a dánok sajnos a mi águnkra kerültek –, de a harmadikból örömmel üdvözölnénk a románokat, a negyedikből pedig a szlovákokat és a hollandokat.

Az Eb december 7. és 21. között zajlik majd, és aranyvasárnapon ér véget. Amely kézilabdás szempontból remélhetőleg minimum bronzvasárnap lesz a magyar csapat számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.