Gyurta Dániel nem akar úszni a Balatonban

Szombaton rendezik Balatonfüred térségében a második Samsung Úszófesztivált, a Magyar Úszás Napja keretében.

Ch. Gáll András
2014. 06. 17. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte különböző eseményekkel, a fő színhelyen, Balatonfüreden pedig a legkülönbözőbb versenyekkel ünneplik meg szombaton a Magyar Úszás Napját. Második alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot, és a balatonfüredi helyszínen már 9 órától lesz kiemelt viadal: a nyílt vízi úszók 10 kilométeres Európa-kupájának résztvevői vágnak neki a távnak a Balatonban.

A program keretében bonyolítják le a nyílt vízi országos bajnokságot, továbbá – a hét év múlva esedékes magyarországi vizes világbajnokságra utalva – 2021 méteren zajlik majd az elsősorban amatőröknek szóló úszófesztivál. Korosztályos események is lesznek, így mintegy háromszáz gyermek a Jövő bajnokai elnevezésű programban épp úgy úszik, mint a veteránkorosztály országos bajnokságán indulók. Felvonul az úszó-felnőttválogatott is, élén az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániellel, bár – amint azt elmondta a tegnapi sajtótájékoztatón – ő a parton marad, és szurkol öccsének, az Európa-kupán induló Gergelynek. Az augusztusi, berlini Eb-re válogató viadalon rajthoz áll a londoni olimpia 10 kilométeres számának aranyérmese, Risztov Éva is, míg várhatóan a Samsung Úszófesztivál keretében jelen lesz a normál medencés háromszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László és az Európa-bajnok Verrasztó Dávid is. Katinka a napokban a Mare Nostrum sorozat keretében a monte-carlói viadalon a 400 méteres gyors- és az 50 méteres hátúszásban is megjavította a magyar csúcsot, s jelenleg elképesztő módon már a számok több mint felében országos rekorder.

„Az augusztusi, berlini Európa-bajnokságon természetesen a fő számaimban, a 200 és 400 méter vegyesen várok magamtól jó eredményt, s persze a 200 méter pillangón. Az, hogy ezeken kívül milyen számokban állok még rajthoz, attól is függ, hogy a programban mennyire torlódnak a futamok. Hogy úszom-e szombaton Balatonfüreden? Eleinte határozatlan voltam, de aztán Szabó Tünde főtitkár azt mondta, hogy úszom – így hát úszom. Közben annyira megjött a kedvem, hogy az sem kizárt, elindulok a tíz kilométeres versenyben is, jóllehet még öt kilométert sem úsztam egyfolytában, nemhogy tízet” – mondta a Vasladynek becézett, kivételes állóképességgel megáldott Hosszú Katinka.

Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke arról beszélt, a cég éppen 25 éve van jelen Magyarországon. „Nem telt el haszontalanul ez a negyedszázad a sportban, gondoljunk csak a Vác FC Samsung bajnok labdarúgócsapatra vagy a Samsung Kupa atlétikai gálára. Folyamatosan ott volt a Samsung a színen a Magyar Olimpiai Bizottság aranyfokozatú támogatójaként, évről évre megrendezték a Samsung Olimpiai Futófesztívált, a Samsung Szupermaratont, most pedig itt a második úszófesztivál.”

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, hogy a Duna Televízió három órás adásban közvetíti az eseményt, a Kossuth Rádió szintén.

Kiss László szövetségi kapitány már beszélt a négy hét múlva esedékes országos bajnokságról – amelyet immár negyedszer rendeznek meg Debrecenben –, továbbá az augusztusi, berlini Eb-ről. Legutóbb 26 érmet szereztek a mieink, most is van esély ennyire. Sajnos a nancsingi ifjúsági olimpia – amelyen négy lány és ugyanannyi fiú képviseli a magyar színeket úszásban – egybeesik a felnőtt-Eb-vel, így a nancsingi esélyeseink nem lehetnek ott Berlinben, pedig többen közülük a német fővárosban is dobogóra állhatnának.

Cseh Lászlónak a monacói verseny előtt megfájdult a válla, Rómát ezért kihagyta. Füreden a 2021 métert szeretné leúszni. „Szeretem az új kihívásokat, de a 10 kilométert nem vállalom, nekem már sok lenne. A 400 méter vegyest nem tudom elengedni, lehet, hogy Berlinben beiktatom a programomba” – mondta a Kőbánya SC csillaga.

Verrasztó Dávid örült a barcelonai 4:14,5-ön belüli időnek, s annak is, hogy Monacóban győzött. Természetesen Berlinben a 400 méter vegyes lesz a leghangsúlyosabb száma. „Eddig is nyertünk Európában 400 vegyesen, vagy Laci, vagy én, most is nyerni szeretnénk” – jelentette ki.

Gyurta Dániel nagyon sajnálta, hogy elhalasztották a római versenyt, nagyon akart 200 mellet úszni. Marco Koch előzőleg Monacóban brutálisan jó eredményt úszott a 2:08,43 perces német csúcsával, de 2:08-on belül eddig még nem tudott úszni. „Koch jó versenyző, örülök, hogy jó versenyt fogunk majd vívni. Nekem is évekbe került, mire át tudtam törni a 2:08-as határt, nem lesz könnyű neki sem. Az a 13-14 év, amióta versenyzek, megfelelő alapot biztosít. Összhangot kell találni a rövid és a hosszú távú célok között. Füreden a parton fogok szurkolni, a család az öcsémmel képviseli magát a 10 kilométeres Európa-kupában” – nyilatkozta az olimpiai bajnok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.