Javítani kell Fa Nándor vitorlását

A magyar hajó csak két-három napos késéssel indul a mezőny után a New York–Barcelona versenyen.

NM
2014. 06. 01. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar páros helyi idő szerint szombaton 10 óra körül érkezett meg az Atlanti-óceán átszelése után az amerikai nagyvárosba, így alig több mint egy napja maradt a vasárnap déli rajtig a pihenésre, javításra és további előkészületekre – miközben a mezőny másik négy csapata már napok óta New Yorkban tartózkodott.

„A versenyrendezőség kérésére mi is elrajtolunk a többiekkel, de megbeszéltük, néhány mérföld után bejelentkezünk, hogy problémáink vannak és visszafordulunk. Így hivatalosan is versenyben maradunk” – mondta az MTI-nek telefonon Fa Nándor.

A földkerülő hajós hozzátette, van egy listájuk, amelyen a hidraulikus cső csöpögésén keresztül az árboc beállításán át a tőkesúly csavarjainak ellenőrzése szerepel.

„Ezek fontos, apró feladatok, amiket mind el kell végezni, hogy biztonsággal hajózhassunk az óceánon. Ha keményen dolgozunk, két, maximum három nap alatt elkészülünk, s akkor tudunk a mezőny után indulni.”

Fa Nándor szerint a hajó jól viselkedett a 15 napos átkelés során.

„Nehéz körülmények között vitorláztunk, sokat kellett ellenszélben haladnunk, de pozitívak a benyomásaink. De hogy igazi véleményt mondhassunk a vitorlásról, ahhoz még jobban meg kell ismerni. Fizikailag és szellemileg mindketten jól bírtuk a terhelést, jó formában vagyunk” – adott helyzetelemzést.

A magyarokat a szombati érkezésnél Sir Keith Mills, az első alkalommal kiírt verseny igazgatója és a Földet elsőként egyedül és kikötés nélkül körbehajózó Sir Robin Knox Johnston fogadta a kikötőben.

A háromszoros földkerülő vitorlázó március 23-án, Székesfehérváron mutatta be a 60 lábas (18 méteres) karbonvitorlást, amellyel ennek a hajóosztálynak a világbajnoki sorozatában indul majd. Az adriai behajózás után május 16-án vágott neki volt olimpikontársával Gibraltárból az Atlanti-óceán átszelésének.

Fa Nándor ezután több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne indulni, a végső cél pedig a 2016–2017-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülőverseny lesz az új hajóval. A legkeményebb vitorlázómegmérettetés 1992–1993-as kiírásában a magyar hajós – legjobb nem franciaként – az ötödik helyen ért célba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.