Kenderesi Tamás bepillangózott a világelitbe

Nem áll rosszul a magyar úszósport, most egy 18 éves pécsi srác, Kenderesi Tamás jelentkezett remek idővel.

Ch. Gáll András
2014. 06. 16. 3:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 200 méteres pillangóúszás nem tartozik a magyar úszósport lyukas számai közé. Cseh László 2008-as, pekingi hőstettét életünk végéig megőrizzük legszebb emlékeink között, amikor rettenetesen megszorította minden idők legnagyobb sportemberét, Mike Phelpst – az 1:52.70 perces Európa-csúcs azóta is állja az idő és az ellenfelek próbáját.

Biczó Bencze 2010-ben, Szingapúrban 1:55.82-vel ifjúsági olimpiát nyert, Pulai Bence pedig a minap 1:58.27 perccel győzött Rómában a Hét domb nemzetközi versenyen.

Közben itthon, szinte észrevétlenül káprázatos eredmény született Kecskeméten, az országos ifjúsági bajnokságon. Kenderesi Tamás, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. 1996-os születésű versenyzője 1:56.59-es hatalmas egyéni csúccsal nyerte a 200 m pillangót, és a második helyezett százhalombattai Grátz Benjámin is remekelt (1:57.72), a római mezőnyt például simán verték volna.

Kecskeméten amúgy hemzsegtek a jobbnál jobb eredmények, hogy csak a 2001-es születésű, az Újpestben, Széles Sándor keze alatt úszó Gyurinovics Fanni 100 m gyorson elért 56.88 mp-es idejét említsük hirtelenjében.

„Egy kicsit felfoghatatlan számomra ez az egész, az időeredmény meg az, hogy utazom Nankingba, az ifjúsági olimpiára. Igazából a berlini felnőtt Európa-bajnokságra szerettem volna kijutni, de mivel az egy időben lesz az augusztus 16–28. között esedékes ifjúsági olimpiával, nem mehetek a német fővárosba. Persze az ifjúsági olimpia is nagyon jó bemutatkozás lesz, legalább akkora esemény, mint az Eb, ha nem nagyobb ” – mondta honlapunknak a pécsi fiatalember, Tari Imre tanítványa.

„Tavaly második lettem az ifi ob-n, és akkor kitűztem magam elé bizonyos célokat, például azt, hogy idén én nyerjek, és ez sikerült is. Bár mindhárom pillangószámot szerettem volna megnyerni, de az 50-et nem sikerült. Aztán a 200 m pillangó megnyerése is szerepel a céljaim között a négy hét múlva esedékes ifi Eb-n, no meg a felnőtt Eb-re is szerettem volna kijutni, de ez az ifjúsági olimpia miatt nem lehetséges” – tette hozzá Kenderesi.

Kenderesi időeredménye egyébként a tizenegyedik az idei világranglistán, egyszersmind a legjobb magyar, Cseh László idejénél is jobb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.