Magyar, spanyol, orosz, lengyel – íme az Eb csoportjai

A magyar női kézilabda-válogatott Győrben kezd a decemberi, horvátokkal közös rendezésű Eb-n.

WL
2014. 06. 19. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már a csütörtöki, zágrábi sorsolás előtt kiderült, hogy Németh András szövetségi kapitány együttese a csoportmérkőzéseit Győrben vívja, és továbbjutás esetén – ehhez az első háromban kell végeznie négyesében – Debrecenben középdöntőzik.

A spanyolok a londoni olimpián bronzérmesek voltak, a 2013-as vb-n a kilencedik, a két évvel ezelőtti Eb-n pedig a 11. helyen zártak. Az oroszok Londonban nyolcadikként végeztek, a tavalyi vb-re nem jutottak ki, míg a legutóbbi kontinensviadalon hatodikok lettek. A lengyelek lemaradtak a 2012-es ötkarikás játékokról és Eb-ről, viszont a tavalyi vb-n a negyedik helyen fejezték be menetelésüket.

A magyarok a 2012-es Eb-n bronzérmesek, a tavalyi vb-n pedig nyolcadikok voltak, a londoni olimpiára viszont nem sikerült kijutniuk.

Amennyiben a Németh-csapat továbbjut Győrből, Debrecenben az olimpiai bajnok norvég, a vb-harmadik dán, valamint a román és az ukrán válogatott alkotta négyesből a három jobbik vár rá.

Németh András a magyar szövetség honlapjának elmondta: a csoporttal talán kevesebb problémájuk lesz, bár a negyedik kalapból a legerősebb válogatottat, a lengyeleket kapták. Spanyolországról és Oroszországról pedig elmondható, hogy kézilabda nagyhatalmak, és bár az utóbbi években visszaestek, de olyan játékosok alkotják a csapataikat, akikkel bármikor visszakerülhetnek korábbi helyükre a világban.

„Az águnk, azzal hogy a dánokat az európai szövetség a második kalapba tette, nagyon nehéz lett, hiszen a norvégok és a románok is Debrecenben játszanak” – tette hozzá Németh.

A válogatott játékos, Soós Viktória szerint nem könnyű a sorsolás, de lehetett volna nehezebb is. „Egy Európa-bajnokságon nincs könnyű ellenfél, meg kell dolgoznunk a sikerért. Nem lehet senkit félvállról venni, de megteszünk mindent, hogy hazai pályán jól szerepeljünk” – mondta.

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke úgy véli: a válogatott csoportja kiegyensúlyozott, nem a legkönnyebb, de nem is a legnehezebb és két egyformán erős ág alakulhat ki a középdöntőre.

„A franciákat és a montenegróiakat elkerültük szerencsére, mert ezt szerettük volna, de semmit nem adnak ingyen, kemény munka és szoros mérkőzések várnak a válogatottra” – fogalmazott. Hozzátette: a jó csapatok álma, hogy dobogón végezzenek, „nekünk pedig jó csapatunk van”.

Az elnök biztos abban, hogy Debrecenben is telt ház lesz már a csoportkörben is, hiszen a norvég és dán szurkolók hagyományosan sokan kísérik el csapatukat minden tornára, emellett reméli, hogy a két szomszédos országból, Romániából és Ukrajnából szintén sokan érkeznek.

A kontinensviadalt december 7. és 21. között rendezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.