McGruder hősiessége mit sem ért a túlerő ellen

McGruder sorozata csak arra volt elég, hogy tisztessé tegye a paksi vereség mértékét, 1-0-ra vezet a Szolnok.

Ch. Gáll András
2014. 06. 02. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a Szolnok, mind a Paks dupla söpréssel masírozott be a férfi kosárlabda bajnokság döntőjébe, azaz a playoffban egyik csapat sem veszített mérkőzést. Ha valakinek esetleg kétsége lehetett afelől, hogy a két legjobb magyar csapat csap össze az aranyéremért, akkor az illetőnek figyelmébe ajánljuk a fenti adatot.

A valamelyik együttes harmadik nyeréséig tartó fináléban az alapszakasz-győztes Olaj élvezi a pályaelőnyt, ennek megfelelően otthon kezdték Báder Mártonék a sorozatot, és aránylag magabiztosan meg is nyerték a nyitányt. Kétszer vezetett csak egy-egy ponttal az Atom, még az első félidőben, aztán hol kisebb, de inkább nagyobb fölényben játszott a magyar szinten bombaerős kerettel rendelkező Szolnok.

Az egyetlen izgalmas etap a harmadik játékrész második felében alakult ki, amikor 51-40-re elhúzott a Tisza-parti gárda, főleg Vojvoda Dávid remek kosaraival. (Az egykori kaposvári bedobó végül 22 pontig jutott.) Ekkor történhetett, hogy Rodney McGrudernek eszébe jutott a pedigréje, mármint, hogy tavaly ősszel ő még az NBA-nagyhatalomnak számító Oklahoma City Thunder játékosa volt, többek között az idei MVP, Kevin Durant, no meg Russell Westbrook társa. Csapata következő 12 pontját ő szerezte, a nagy sorozat közben a 29. percben 51-47-re feljött a Paks, de ennél közelebb már nem jutott. Holiday, Milosevics és főleg Pilcsevics kosaraival ellépett a Szolnok, s végül simán nyert 77-62-re.

Dragan Alekszics edző legénysége elsősorban remek lepattanózásának köszönheti a sikert – olyan, hogy egy csapat húsz támadólepattanót szed össze, minden szökőévben fordul csak elő. 2014 ugyan nem szökőév, de Vojvodáék most húsz labdát kapkodtak össze az ellenfél palánkja alatt, kétszer annyit, mint riválisuk a szolnoki táblánál. Amikor másfél perccel a vége előtt Braniszlav Dzunics, a vendégek edzője lecserélte a teljes paksi kezdő ötöst, ezzel beismerte a megváltoztathatatlant.

A döntő második mérkőzését szerdán 18 órakor Pakson játsszák.

Szolnoki Olaj–Atomerőmű 77-62 (20–17, 20–17, 16–16, 21–14)
Szolnok, 2000 néző
Legjobb dobók: Vojvoda 22, Milosevics 15, Pilcsevics 11, ill. McGruder 20, Jones 15, Vaughn 10.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.