Minden rajtra kész a budapesti mini-vb-re

A vb-ezüstérmes Bor Barna megjárta a Grand Prix sorsolásánál, kiemeltként is kifogta a japán világbajnokot.

2014. 06. 20. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly Európa-bajnokságot rendeztünk a Papp László-arénában, a világkupa-sorozatból évtizedeken keresztül kirobbanthatatlan Hungária-kupára a földkerekség minden szögletéből jöttek a dzsúdósok, de a sportágban olyan rangos verseny még nem volt nálunk, mint a hét végi Grand Prix. A kétnapos, 100 ezer dollár összdíjazású verseny a Rio de Janeiró-i olimpiai kvalifikációs sorozat harmadik állomása, s bár két év alatt még rengeteg helyszínen lesz lehetőség pontot gyűjteni, és mindenkinek a tíz legjobb eredményét veszik figyelembe – az első és a második évből is ötöt –, Budapesten vb-erősségű mezőny jött össze. Mást ne mondjunk, az 53 nemzet 407 indulója között két regnáló olimpiai bajnok és hét további londoni érmes szerepel. De más megközelítésből azt is mondhatjuk, hogy tíz egyéni világbajnok lép tatamira nálunk.

Pénteken hajszálpontosan 14 órakor ért véget a visszaszámlálás, a Papp László Budapest Sportaréna konferenciatermében a kivetítőn futott az óra, s Marius Vizer, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnökének köszöntő szavai után kevesebb mint félóra alatt megejtették a tizennégy súlycsoport sorsolását. A kategóriákban a világranglistán legelőrébb álló nyolc versenyzőt a számítógép beosztotta a négy ágra, a többieket pedig zeneszó kíséretében véletlenszerűen sorsolta be a táblákra.

A sportág íratlan szabályai szerint a jelen levő csapatvezetők, edzők vasalt öltönyben, pisszenés nélkül figyelték a kivetítőt, amelyen először az adott súlycsoportban megjelentek az előző, havannai Grand Prix dobogósainak a fényképei – így a Kubában egyaránt bronzérmes Bor Barnáé (+100 kg) és Karakas Hedvigé (57 kg) –, majd a versenyzők nevei elkezdtek cikázni, hogy aztán mindenkié megtalálja a helyét. S bizony a végén konstatálhattuk, hogy vb-ezüstérmes és háromszoros Eb-második Bor hiába az ötödik kiemelt a nehézsúlyban, nagyon megjárta. Ugyan az első fordulóban erőnyerő, azaz ott van a legjobb tizenhat között, a nyolc közé jutásért minden bizonnyal a japánok világbajnoka, Kamikava Dajki lesz az ellenfele. Ennek az a magyarázata, hogy a távol-keletiek klasszisa az elmúlt időszakban kevés versenyen indult, így visszacsúszott a világranglistán.

Újdonsült Eb-bronzérmesünk, Krizsán Szabolcs a 81 kilogrammos súlycsoport roppant sűrű mezőnyében az első kiemelt, az olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva a női 48 kilogrammban a második, az ugyancsak kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél a női 78 kilogrammban a harmadik.

„Biztos vagyok benne, hogy Bor Barna célja az aranyérem, és ehhez egyébként is mindenkit le kell győznie. A sorolás csak egy-egy mérkőzésre jelenthet segítséget. Szóval a feladat adott, és hiszem, hogy ezt Barna képes megoldani. Az idei montpellier-i Eb előtt megjósoltam, hogy öt érmünk lesz, közte arany, és így is lett. Úgy gondolom, hogy most ezen a mini-világbajnokságon, a havannai Grand Prix-nél lényegesen erősebb mezőnyben is lehet három-négy dobogós helyezésünk – fogalmazott érdeklődésünkre Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. – Ami a szervezést illeti, minden a helyére került, rajtra készek vagyunk. Sajnos az üzbégek későn kezdték el szervezni az útjukat, nem kapták meg a vízumot, és ebben mi sem tudtunk segíteni. Ez ez egyedüli negatív hír, de ez is tőlünk független. A külföldiektől is azt hallom, hogy olyan körülményeket teremtettünk, mintha nem Grand Prix-t, hanem világbajnokságot rendeznénk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.