Nem csak a focipályán nő fű: indul Wimbledon!

A nőknél biztosan, a férfiaknál valószínűleg elmarad a címvédés az év harmadik tenisz Grand Slam-tornáján.

Deák Zsigmond
2014. 06. 22. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadnak olyan patinás sportesemények, amelyeket még a labdarúgó-világbajnokság sem ingathat meg: a kerékpáros Tour de France vagy a wimbledoni tenisztorna szervezőinek eszébe sem jut kitérni a focisták négyévente sorra kerülő csúcstalálkozója elől, így is megvan a maguk versenyének szakmai és piaci értéke, magas szintű publicitása. Wimbledonban ezen a héten zajlottak a selejtezők, jövő hétfőn kezdődnek a főtábla küzdelmei, a vége pedig a futball-vb-negyeddöntők utáni szünnapjára, július 6-ra esik. S hogy esik-e, mármint az eső? Majd kiderül, a centerpálya tetejét mindenesetre 2009 óta húsz perc alatt be lehet húzni.
A „nagylabdás” vb a maga 1930-as indulásával szinte ifjonc az angol nemzetközi teniszbajnokság 1877-es rajtjához képest, s a legrégibb Grand Slam-torna szervezői eleve ragaszkodnak is régen kivívott kiváltságaikhoz. Errefelé még mindig szigorú előírás a játékosok fehér viselete, s ez az egyetlen viadal, ahol nem a hivatalos, hanem valamiféle füves pályás világranglista számít a besorolásnál. Így fordulhat elő, hogy például férfi egyesben a világelső Rafael Nadal helyett Novak Dokovic áll legelöl, a címvédő hazai Andy Murray pedig a harmadik kiemelt, pedig csak az ötödik a sorban.

Bár 2008-ban és 2010-ben is tudott itt nyerni, valóban nem a kilencszeres Roland Garros-nyertes Nadal számít a fő esélyesnek, a hallei felvezető füves pályás ATP-viadalon a 16 között, a tavalyi wimbledoni tornán pedig már az 1. fordulóban búcsúzott. Most a szlovák Martin Klizannal kezd, s ha sikerülne menetelnie, az elődöntőben futhat össze a történelmi nyolcadik elsőségére törő (Pete Sampras is héttel áll) Roger Federerrel. Az immár négygyermekes svájci családapa Halléban tornagyőzelemmel melegített kedvenc GS-versenyére, ám formája ingadozó, a sorsolást nézve már a második körben kemény meccse jöhet. Murray egy éve 77 esztendős átkot megtörve tartotta otthon a 47 centis ezüst trófeát a briteknek. Ám azóta hátműtéten és formahanyatláson esett át, kérdés, új trénere, a szintén wimbledoni bajnok Amelie Mauresmo mit hoz ki belőle. A favorit Dokovic, aki a Roland Garroson a döntőig hatolt, korábban kemény pályán aratott, minden adott, hogy 2011 után újra a csúcsra jusson. Meglepetést esetleg Milos Raonic, Ernests Gulbis vagy Grigor Dimitrov okozhat, az idei melbourne-i bajnok Stanislas Wawrinka gyengélkedik.
A nőknél kevesen várták tavaly, hogy Marion Bartoli döntőzzön Sabine Lisickivel, aztán a francia nyertes gyorsan vissza is vonult.

Az ötszörös győztes, világelső Serena Williams vagy a Párizs salakját legutóbb újra meghódító, Wimledonban épp tíz éve diadalmaskodó Marija Sarapova minden további nélkül fejuthat a trónra (viszont már a nyolc között összefuthatnak). Ha új emberben gondolkodunk, Agnieszka Radwanska vagy Simona Halep lehet bravúr gazdája.

Az egyetlen magyar, Babos Tímea (94. a világranglistán) azzal a brit Naomi Broadyval (164.) kezd, akit korábban már kétszer vert, s legutóbbi birminghami jó formáját tekintve tovább kellene lépnie, mint két éve. Honfitársnőnk a francia Kristina Mladenovic oldalán párosban, illetve az amerikai Eric Butorac-kal vegyespárosban is érdekelt, ne feledjük, utóbbi egység a négy közé jutott a Roland Garroson. A többi magyar közül Czink Melinda a selejtező 2., Fucsovics Márton a 3. fordulójában akadt el, így megint Babos az egyedüli hazánkfia a sportág szentélyében.
Ahol egyébként a tavalyihoz képest 10,8 százalékkal, 25 millió fontra (több mint 9,5 milliárd forintra) nőtt az összdíjazás. Elképesztő szint, minden szempontból.

 



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.