Sorsoltak: északír és máltai túrákat nyertünk

A második forduló már nem lesz leányálom Bajnokok Ligája- és Európa Liga-szereplő futballcsapataink számára.

2014. 06. 23. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UEFA svájci székházában, Nyonban elkészítették a magyar csapatokat érintő első-második körös labdarúgó-BL- és Európa Liga-sorsolást, a magyar csapatok nem panaszkodhatnak.

Elsőként a Debrecen kapott ellenfelet, a Loki második körös kiemeltként az északír bajnokot (Cliftonville) kapta, idegenben kezd július 15-én vagy 16-án, visszavágó egy héttel később. Továbbjutása esetén már nem lesz kiemelt, és még két körön kell továbbjutnia ahhoz, hogy a főtáblán szerepelhessen.

A Cliftonville-ről pár szóban: A debreceniek belfasti ellenfele egy északír félprofi-félamatőr csapat az északír Premiership résztvevője. 1879-ben alapították a klubot, színük adja a becenevüket: The Reds. Idegenben zöld-fehérben szerepelnek, otthon szín pirosban. Stadionjuk alig nagyobb 6000 fősnél. Egy ír játékosuk van, a többi északír. Ötszörös bajnokok, ebből kettő a legutóbbi évben.

Nyolcszoros kupagyőztesek, Észak-Írországban háromszor hódították el a Ligakupát. Sikerkorszaknál van a klub, menedzserük, az 52 éves északír Tommy Breslin 2011-ben vette át a csapatot, a két bajnoki cím őt igazolja. A BL-ben 4 meccset vívtak eddig, 1-18-as gólkülönbségüket 4 vereségen jegyezhették fel. Az Európa Ligában is szerencsét próbáltak már, 2 győzelem, 2 döntetlen és 6 vereség a mérleg serpenyőiben, 4 lőtt és 22 kapott gól. A KEK-ben és az Intertoto Kupában is szerepeltek korábban, a nemzetközi kupákban összességében 26 mérkőzésen 3-4-19 a mérleg, 10 rúgott és 71 kapott gól.

Két első körös Európa Liga-versenyzőnk egyaránt máltai túrát nyert. A Diósgyőr a Birkirkara FC-t fogadja Debrecenben július 3-án. 2003-ban a Fradi találkozott a máltai alakulattal, akkor az FTC nagyon simán ment tovább. A Birkirkarát 1950-ben alapították, sárgában szoktak játszani. 1999 óta 3 bajnoki címet szerzett a klub, 4 kupaelsősége is van, és 5-ször elhódította a szuperkupát Máltán. Van egy dán légiósuk, a többi játékos máltai születésű. Justin Haber a Ferencváros szurkolóinak régi ismerőse, a zöld-fehéreknél védett a Birkirkara mostani portása.

És ha már a Ferencváros: a budapesti zöld-fehérek jól jártak. Az első mérkőzés szintén már a jövő héten sorra kerül idegenben a Sliema Wanderers stadionjában. A Sliema kupadöntős jogon indul az EL-ben, a bajnokságban csak negyedik volt. Itt vezet le a 36 éves exmanchesteri Mikael Silvestre, illetve Michael Mifsud, utóbbi karmesterkedésével győzte le Málta Magyarországot 2006 októberében 2-1-re. A máltaiak edzője egy bizonyos Paul Ince június eleje óta, szintén a Manchester Unitedben játszott a kilencvenes években. A klubot egyébként 1909-ben alapították, 26-szoros bajnok, Ta’ Qaliban található stadionjában 17 ezer drukker fér el.

Sorsoltak már a második fordulóra is, itt kapcsolódik be az EL küzdelmeibe a Győri ETO: a Göteborg (svéd) és a CS Fola Esch (luxemburgi) párharc győztesével találkozik, papírforma szerint a svédekkel. A Győr biztosan otthon kezd (július 17-én, egy héttel később visszavágó), nehéz lesz.

És megvan a többi magyar csapat várható második körös ellenfele is az EL-ben: továbbjutása esetén a Ferencváros a horvát HNK Rijekával mérkőzik (tavaly EL-csoportkörös volt és hazai mérkőzésein döntetlent ért el mindenki ellen...), a Diósgyőr pedig a moldovai FC Veris Kisinyov és a bolgár Liteksz Lovecs párharc győztesével játszhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.