Szalonbunda a papírforma a német–amerikai meccsen

Hevesen cáfolják a német táborban, hogy szalonremire készülnének az amerikaiakkal. Azért sanszos a döntetlen.

Ch. Gáll András
2014. 06. 26. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este minden bizonnyal könnyekre fakadnak a Ronaldo-hívők, mert a portugál válogatott alighanem csomagol, és felül a lisszaboni gépre. Ahhoz ugyanis, hogy Paulo Bento szövetségi kapitány együttese folytathassa, a Németország–Egyesült Államok-meccsen (bárki is győz) nagy gólkülönbségű eredmény szükségeltetik, Portugáliának meg ugyancsak nagyon meg kellene vernie Ghánát. A két feltétel egyidejű teljesülésének valószínűsége a nullához tendál. A H csoportban Belgium már továbbjutó, mögötte bármi elképzelhető.

Nem „szeretnék”, nem „jó lenne”, nem „minden vágyam”, hanem feketén-fehéren, bele a pacekba: Thomas Müller ezt nyilatkozza azon a videón, amely a Kicker honlapjának címoldalán virít, és senkinek se legyen kétsége afelől, hogy a Bayern München sokoldalú csatárának (középpályásának?) a szándékát a Nationalelf valamennyi tagja osztja. Ahhoz, hogy folytathassa menetelését a német válogatott az 1990 óta hasztalan áhított nagy cél felé, elég ma az Egyesült Államok ellen egy laza döntetlen, s akkor mindkét csapat kényelmesen begyalogol a nyolcaddöntőbe.

Magyar fejjel azt gondolhatnánk, mindez annyira kézenfekvő, hogy nem is szükséges megbeszélni a békés, mindkettejüknek jó szalonremit, csakhogy felsejlik előttünk – és a világ futballkedvelő közvéleménye előtt – a szégyenletes gijóni burleszk. Amikor az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, a 2. csoportban Németország és Ausztria játszotta az utolsó mérkőzést. Egy 1–0-s német győzelem mindkét válogatott továbbjutását, egyszersmind Algéria kiesését jelentette volna – s mit tesz isten, Horst Hrubesch a 10. percben vezetéshez juttatta a németeket, majd a hátralévő 80 percben nem történt semmi a pályán.

Azóta is a világbajnokságok szégyenfoltja ez a mocskos komédia, amely a „gijóni meg nem támadási szerződés” néven vonult be a német és az osztrák futball-legendáriumba. (Az egyetemesbe sokkal drasztikusabb elnevezéssel )

„Ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő, minden idegszálunkkal a győzelemre törünk. Biztos vagyok benne, hogy a csapat csattanós választ ad a kétkedőknek” – jelentette ki határozottan Hans-Dieter Flick, Joachim Löw szövetség kapitány segítője a német válogatott recifei sajtóértekezletén. Mats Hummels, a Dortmund középhátvédje is csatlakozott edzőjéhez: „Győzni akarunk, minden más megoldás sportszerűtlenség lenne más országokkal szemben.” Az bizony

Portugáliában már lemondtak a továbbjutásról, a világranglista negyedik helyén álló válogatott eddig hatalmas csalódást keltett. Az A Bola című sportlap sem nagyon foglalkozik már az esélyekkel, Ricardo Costa, a Valencia védője is csupán kötelességszerűen nyilatkozza: „Úgy fogunk küzdeni Ghána ellen, mintha az életünk múlna rajta. Amíg van matematikai esély, meg kell ragadni!” Az eltiltott Pepe visszatér a védelembe, a térdproblémákkal bajlódó Ronaldo is játszik, Coentrao viszont már hazautazott. Ghána nélkülözni fogja az eltiltott Sulley Muntarit.

G csoport. 3. forduló:

Portugália–Ghána, Brazíliaváros, 18.00 óra, v.: Sukralla (bahreni)

Egyesült Államok–Németország, Recife, 18.00 óra, v.: Irmatov (üzbég)

Az állás: 1. Németország 4 pont (6-2), 2. Egyesült Államok 4 (4-3), 3. Ghána 1 (3-4), 4. Portugália 1 (2-6)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.