Százezer dollárt osztanak a Papp László Arénában

Öt londoni ötkarikás aranyérmes is indul a hét végi budapesti olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Prix-n.

2014. 06. 16. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Judo Szövetség a több évtizedes hagyományokra visszatekintő Hungária-kupák után a hét végén először rendezhet Grand Prix-versenyt, ami a Rio de Janeiró-i kvalifikációs sorozat harmadik állomása lesz. A madridi European Openen – itt kevesebb pontot lehet szerezni, mint a GP-versenyeken – Burján László (60 kg) és Csoknyai László (81 kg) egyaránt bronzérmes lett, majd a havannai Grand Prix-n Bor Barna (100 kg fölöttiek) és Karakas Hedvig (57 kg) állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A mieink tehát jól kezdték a sorozatot, és bízhatunk a hasonló folytatásban, már csak azért is, mert a rendező jogán akár minden súlycsoportban indíthatnánk négy versenyzőt. S ha ezzel nem is él a szakvezetés, azért 47 hazai versenyző nevezett. Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (73 kg) indulása vállsérülése miatt továbbra is kérdéses, két kétszeres Európa-bajnoknőnk, a nem mellékesen olimpiai harmadik helyezett Csernoviczki Éva (nyitó képünkön a GP plakátja, így „saját maga” előtt, 48 kg), valamint Joó Abigél (78 kg) azonban harcra kész.

A Grand Prix főcíme:

Az biztos, hogy nagy csatákra van kilátás, mert 56 ország több mint ötszáz versenyzője nevezett. A mezőnyben öt londoni olimpiai bajnok lesz: a férfiaknál az orosz Arszen Galsztjan (60 kg), a grúz Lasa Savdatuasvili (66 kg), az orosz Manszur Iszajev (73 kg) és a francia Teddy Riner (+ 100 kg), a nőknél pedig a japán Macumoto Kaori (57 kg). Emlékezhetünk, Savdatuasvili éppen Ungvári Miklóst győzte le a londoni döntőben, s azóta egy súlycsoporttal mindketten fentebb léptek. Így a hét végén a 73 kg-ban Ungvári akár két olimpiai bajnokkal is összeakadhatna

A százezer dollár összdíjazású Grand Prix-n az aranyérmesek 3000, az ezüstérmesek 2000, a bronzérmesek 1000 dollárt kapnak, és a mezőnyt elnézve megállapíthatjuk, hogy nem adják könnyen a csekkeket. A selejtezők szombaton és vasárnap is 9, az éremcsaták pedig 17 órakor kezdődnek a Papp László Arénában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.