Torghelle Sándor hőstetteit immár könyv örökíti meg

Aki ott volt 2004. június 6-án a Fritz Walter Stadionban, annak nem kell elmagyarázni, ki Torghelle Sándor.

Ch. Gáll András
2014. 06. 24. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Torghelle Sándor – A levegő ura címmel megjelent a 42-szeres válogatott futballista önéletrajzi könyve, amelyet Somogyi Zsolttal, a Nemzeti Sport munkatársával közösen jegyez.

A keddi bemutatón először kivetítőn felelevenítették a 32 esztendős támadó eddigi pályafutásának legszebb pillanatait, mint például a németek otthonában szerzett két gólját vagy az argentinok elleni találatát.

A 268 oldalas kiadványban az MTK támadója pályafutása legérdekesebb pillanatairól mesélt, amelyekről, mint elmondta, sok érdekességet és eddig nem ismert történetet olvashatnak a rajongók. „Tavaly egy jó barátom keresett meg azzal az ötlettel, hogy csináljuk meg ezt a könyvet. Összejött a dolog, minden benne van annak ellenére, hogy általában azok írnak könyvet, akiknek már véget ért a pályafutásuk. Remélem, nekem még van pár évem a futballpályán” – nyilatkozta Torghelle az MTI-nek.

A harcias és kemény játékstílusáról ismert csatárról korábbi és jelenlegi játékostársai, többek között Hrutka János, Juhász Roland és Szabics Imre is beszélt. „Kétszer volt alkalmam légiósként magyar csapattársat kapni, Korsós Gyuri és Torghelle Sanyi személyében, mindketten nagyon jó társak voltak” – mondta Szabics Imre, aki már az utánpótlás-válogatottban is együtt szerepelt a könyv főszereplőjével Augsburgban.

Szabics egy humoros történetet is elmesélt: „Egyszer Sanyi engem váltott a csapatban, beállt a helyemre, én pedig baktattam az öltöző felé. Amikor a zuhanyhoz értem, döbbenten láttam, hogy Sanyi már szappanozza magát. »Hát te?« – kérdeztem tátott szájjal. Kiderült, hogy tíz másodperccel pályára lépése után kiállították, s előbb ért a zuhanyhoz, mint én.”

Vége, hossza nem volt a jópofa sztoriknak vele kapcsolatban. „Sanyi csak azért tudott annak idején az MTK-ba igazolni, mert engem Egervári Sándor hátravitt a védelembe, különben esélye sem lett volna” – viccelődött Torghelle egyik legjobb barátja, Juhász Roland.

Felemlítettük Torghellének a 2004. június 6-ai német–magyart, pályafutása meghatározó mérkőzését, amelyen két pazar gólt rúgott Oliver Kahnnak. „Az az egész nap szenzációs volt, az ünnepséggel, Mádl Ferenc köztársasági elnök úr beszédével, a német szövetség centenáriuma alkalmából tartott megemlékezéssel és természetesen a mérkőzéssel. A németek a portugáliai Európa-bajnokságra készülő csapatukkal álltak ki, Kahnnal, Wörnsszel, Lahmmal, Ballackkal, Podolskival, Kloséval, a legerősebb összeállításban. Nekünk semmi esélyt nem adtak, s én már az első percben hatalmas helyzetbe kerültem, de sajnos elhibáztam. Aztán viszont kétszer is betaláltam, és legyőztük a németeket, ráadásul egy német kapitánnyal, Lothar Matthäusszal” – mondta Torghelle, aki nemrégiben írt alá további két évre szóló szerződést az MTK-hoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.