Tóth Krisztián magas sarkúban GP-t nyerhetett volna

A KSI 20 éves dzsúdósa nagy sorozat végén ezüstérmes lett a budapesti cselgáncs Grand Prix-n.

2014. 06. 22. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat „nőnapot” hozott számunkra a cselgáncsozók budapesti Grand Prix-viadalán, hiszen Csernoviczki Éva (48 kg) arany-, Karakas Hedvig (57 kg) bronzérmes lett, Maros Barbara (52 kg) és Szabó Franciska (63 kg) pedig a hetedik helyen zárt a súlycsoportjában, férfiválogatottunk viszont enyhén szólva sem villogott: a 60, a 66 és a 73 kg-ban a tizenegy indulónk – írd és mondd – összesen egy meccset nyert

Vasárnap viszont a felsőbb súlycsoportokban, ahol egyébként is jóval erősebbek vagyunk, kivágta a rezet a férfi szakág. A tavaly már vb-5., idén pedig Eb-bronzérmes, de még csak 20 éves Tóth Krisztián a délelőtti programban négy győzelemmel meg sem állt a döntőig, s a négy között a korábbi világbajnok holland Guillaume Elmont ellen győzött leszorítással. A +100 kg-ban a vb-ezüsttel is rendelkező, háromszoros Eb-2. Bor Barna ugyancsak kifogott egy nagy halat, a nyolc közé jutásért intésekkel verte a japánok világbajnokát, Kamikava Daikit. Ezután az ukrán Sztanislav Bondarenkón is túllépett, a döntőbe jutásért azonban neki kellett fejet hajtania a torna első számú kiemeltje, a kétszeres Eb-2. grúz Adam Okruasvili előtt. Így maradt számára a bronzmeccs, s mellette még további három honfitársunknak szoríthattunk délután a harmadik helyekért zajló összecsapásokon.

A 81 kg-ban a 47 fős mezőnyben Krizsán Szabolcs és Csoknyai László is elverekedte magát a bronzmeccsig, de nem egymással kerültek szembe, míg a nőknél a 78 kg-ban kétszeres Európa-bajnokunk, Joó Abigél – miután az elődöntőben kikapott az Eb-2. szlovén Ana Velensektől – célozhatta meg a dobogó alsó fokát és az ezerdolláros csekket. (A GP-n az arany háromezer, az ezüst kétezer dollárt ért.) S hogy a pontszerzést is becsüljük meg: a férfi 90 kg-ban Vér Gábor a hetedik helyen végzett.

A délutáni helyosztókon Joó Abigél intésekkel verte a francia Lucie Louette-et, aki tavaly ugyanitt a Papp László Sportarénában megnyerte az Eb-t, s akkor az elődöntőben éppen a KSI versenyzőjét győzte le. „Jól ismerjük egymást, mindketten balosak vagyunk, így egymás bal kezét próbáltuk lefogni, ezért lett egy ilyen nem túl szép, intéses meccs” – nyilatkozta a 78 kg-ban így bronzéremmel záró Joó Abigél.

A férfi 81 kg-ban Csoknyai László és Krizsán Szabolcs is ötödik lett. Krizsán ipponnal kapott ki a francia Alain Schmitt-től, Csoknyai viszont az utolsó másodpercig nyerésre állt intésekkel a görög Roman Musztopulosz ellen, amikor ellenfele jukót érően földre vitte. „Ma éjjel biztosan nem fogok aludni ” – bökte ki az Atomerőmű SE versenyzője. S a nehézsúlyban Bor Barnának sem lett jó a nap vége, az esélytelenebb grúz Levani Matiasvili ippont érő válldobással legyőzte, így újabb ötödik helyet könyvelhettünk el.

A 90 kg döntőjében Tóth Krisztián hamar összeszedett három intést a kétszeres vb-2. japán Nisijama Daiki elleni mérkőzésén (nyitóképünkön), miközben az ellenfelét csak kétszer figyelmeztették. Kívülről ugyanakkor úgy tűnt, hogy Tóth az aktívabb. A találkozón 3:13 percnél aztán a távol-keleti dzsúdós vazarit ért el, s a folyatásban megőrizte az előnyét. Az eredményhirdetés után azonban Tóth Krisztián az ezüstéremmel is elégedett volt.

„A japán versenyző nagyon ügyesen kizárt, nem tudtam mit kezdeni vele. Három évvel idősebb nálam, kétszeres vb-ezüstérmes, és győzött a rutin, de úgy gondolom, hogy mindent megtettem, amit tudtam, és ez most ennyire volt elég. A nap során két nagy skalpot sikerült begyűjtenem, és az ezüstéremmel abszolút elégedett vagyok. A többiek magasabbak nálam, ennek vannak előnyei és hátrányai, a feladat az, hogy az előnyeit megtaláljuk. De ha talán magas sarkú cipőben versenyeznék Komolyra fordítva, ha még három kiló izmot felszedek, és a közelharcban javulok, még jobb leszek” – nyilatkozta Tóth Krisztián, aki az augusztusi, cseljabinszki világbajnokságig Mongóliában, Oroszországban és Tajvanon versenyez, és bízik benne, hogy ezen az egy hónapos turnén is sokat tanul majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.