Véber: Ilyen tehetséges keretem még sohasem volt

Az NB I-es uborkaszezon első szenzációja, hogy Véber Györgyöt szerződtette a karácsonykor még temetett PMFC.

Ch. Gáll András
2014. 06. 14. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véber György nem sokáig volt munkanélküli. Öt héttel azok után, hogy május elején „közös megegyezéssel” menesztették a később az NB I.-től búcsúzó Mezőkövesd csapatától, pénteken leszerződtette őt a PMFC-Matias. Illetve, a szerződésen nincs még aláírás, de – a szakember szerint – ez már csak formalitás.

„Hétfőn aláírjuk a szerződést Feleki Attila ügyvezető úrral, ésjúnius 25-én megkezdjük a felkészülést a 2013–2014-es évadra. Alig várom már a munka kezdetét, izgalommal, egyszersmind optimizmussal tölt el a feladat, többek között azért, mert ilyen tehetséges játékosok talán még sohasem dolgoztak a kezem alatt, mint Pécsen. Végre olyan kerettel vághatok neki a felkészülésnek, amellyel nem a kiesés elkerülésén kell töprengenem, hanem azon, hogy valami maradandót alkossunk” – mondta az mno.hu-nak a 44 éves szakember, aki az elmúlt hat évben előbb Pápán, majd a Mezőkövesd-Zsóry csapatánál edzősködött.

– Az ünneprontás szándéka nélkül: tavaly december 27-én Matyi Dezső klubtulajdonos bejelentette, hogy megszünteti a klub finanszírozását. Azóta ezzel merőben ellentétes nyilatkozatot nem hallottunk a vállalkozótól. Ennek ellenére nyugodt lélekkel szerződött Pécsre?
– Egyfelől nem kockáztattam semmit, hiszen nem volt munkám, nem egy működő klubot kellett elhagynom, másfelől – hangsúlyozva, hogy a PMFC anyagi körülményei nem rám tartoznak – a Feleki Attila ügyvezetővel és Győri János sportigazgatóval, valamint a tulajdonos úrral folytatott megbeszélés arról győzött meg, hogy nincs okom az aggodalomra. Szakmai szempontból nézve pedig kevés ilyen kellemes kihívás képzelhető el a magyar NB I.-ben, mint a Pécs edzőjének lenni. Olyan korosztályos válogatott fiatalokkal, mint például Kővári Róbert vagy Márkvárt Dávid öröm lesz együtt dolgozni.

– Szlezák Zoltán lesz Pécsen is a segítője?
– Szabad kezet kaptam a szakmai stábom tagjainak kiválasztásában.

– Hogyan történt? Megkeresték? Ön ajánlkozott?
– Olyan gyorsan történt az egész, hogy még mindig csak kapkodom a fejem. Csütörtök délben még fogalmam sem volt arról, hogy néhány óra múlva munkám lesz. Az egész egy pillanat  műve volt. Délután felhívott Feleki Attila, péntek délelőtt pedig már a tárgyalóasztalnál ültünk, s meg is állapodtunk. Két év plusz egyéves opció, ennyi időre szól a szerződésem.

– Milyen lesz a jogköre?
– Széles. Nemcsak a szakmáért felelek, tehát az edzéseket vezetem és meccselek, de ezen kívül arra is ígéretet kaptam, hogy senkit sem igazolnak le és senkit sem küldenek el a beleegyezésem nélkül.

– Akkor meg is kérdezem: kiket igazolnak?
– Még egy napja sem vagyok a Pécs edzője... Ami biztos, az az, hogy kapust és góllövő csatárt feltétlenül igazolnunk kell, Dibusz Dénest és Koller Krisztiánt pótolnunk kell. A keret erős, de még nem komplett. Nagy játékosmozgás biztosan nem lesz. A Pécs az elmúlt idényben stílusos, a szívemhez és a szakmai ars poeticámhoz közel álló futballt játszott, ezért elismerésem Márton Gábornak, a korábbi szakmai vezetőnek. Öröm lesz ezzel a kerettel dolgozni.

– Ezek szerint Mártonnal már szakított a klub.
– Ez nem az én asztalom. Lőrincz Emil mindenesetre távozott.

– Mi az elvárás öntől, mi a célkitűzés a csapat előtt?
– Amíg nem teljes a keretünk, addig nem tudok célkitűzésről beszélni. Mindenesetre olyan Pécset akarok vezetni, amelyiknek jó nézni a játékát, s ha szépen játszik a csapat – sokpasszos, kombinatív futballról beszélek –, akkor az eredmény sem marad el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.