Verhetetlen a magyar amazon az Arénában

Csernoviczki Évát a tavalyi, hazai rendezésű Eb után szombaton a budapesti Grand Prix-n sem tudták legyőzni.

2014. 06. 21. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csernoviczki Éva verhetetlen a Papp László Budapest Sportarénában, s most szombaton még nehezebb dolga is volt, mint tavaly, amikor ugyanitt megnyerte az Európa-bajnokságot. (Olimpiai bronzérmesünk nem mellékesen idén a montpellier-i Eb-n is az első helyen végzett, de ez most mellékszál a történetben.) Az Ippon Judo Tatabánya versenyzője – akinek édesapja, Csernoviczki Csaba az edzője – a 48 kilogrammban szombaton az első meccsén könnyedén verte ipponnal a bolgár Boriszlava Damjanovát, utána azonban a japánok jelenlegi első számú versenyzője, a még csak 19 éves Kondo Ami várt rá, akivel Eb-n értelemszerűen nem találkozhat. Csernoviczki két jukóval kerekedett a távol-keleti dzsúdós felé, majd a papíron Bissau-Guineából érkezett Taciana Lima ellen újra ipponnal nyert. Az afrikai versenyző azonban valójában dél-amerikai, mi több, a második legjobb brazil volt, de az olimpiai bajnok Sarah Menezes mellett nem tudott érvényesülni, így hazát cserélt. Csernoviczki a döntőben is ellenállhatatlan volt, az Eb-ezüstérmes olasz Valentina Moscatt ellen leléptetéssel győzött.

„Amikor még volt hátra néhány nap a versenyig, egyáltalán nem izgultam, még mondtam is, hogy túlságosan nyugodt vagyok. Reggel viszont már rettenetesen izgultam, de próbáltam kikapcsolni, hogy itthon versenyzek, és várják tőlem a jó eredményt. Az igazi döntő a Kondo elleni meccs volt, mivel jelenleg ő a legjobb japán, ő nyerte az ottani bajnokságot, s már megverte a mongol világbajnokot is. Én is nagyon nehéz meccset vívtam vele, és bevallom, el is fáradtam. Szerencsére azért utána még össze tudtam kapni magam” - mosolygott Csernoviczki Éva immár az aranyéremmel a nyakában, és egy kisebb monoklival a jobb szeme felett, mert azért a döntőben az olasz lány is mindent bevetett ellene.

A Grand Prix első napján Karakas Hedvig (57 kg) bronzérmes lett, Maros Barbara (52 kg) és Szabó Franciska (63 kg) a hetedik helyen zárt. Karakas a bronzmeccsen az olimpiai ezüstérmes román Corina Caprioriut verte, akitől a londoni olimpián kikapott a négy közé jutásért vívott mérkőzésen. A Honvéd dzsúdósa két hete a havannai GP-n is nyert a román versenyző ellen – Karakas ott is bronzérmes lett –, s elmondta, hogy ha ezek a győzelmek nem is jelentenek kárpótlást az olimpiáért, annak nagyon örül, hogy visszatért az önbizalma, és újra felfelé ível a formája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.