A sportbüdzsé is megsínyli a zárolást

A költségvetési zárolás érinti a kiemelt sportágakat is. Simicskó az 5,2 milliárdos plusz fejlesztési támogatás feléről beszél.

GB
2014. 07. 23. 4:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István sportért felelős államtitkár a lapnak elmondta, az 5,2 milliárdos plusz fejlesztési támogatás nagyjából 50 százalékát zárolják, de éves szinten csak 25 százalékot jelent a csökkentés, ami nem érinti sem a strukturális fejlesztések, sem a tervezett sportlétesítmények finanszírozását.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a forráscsökkentés nem egyenlő mértékű lesz a tizenhat szövetség esetében: a sportlövőknél például nem lesz változás, az úszószövetség esetében minimális mértékben, míg a kerékpárosoknál több mint felével csökken a támogatás. Simicskó István szerint a sportfejlesztési koncepciókban foglalt programok megvalósulásának „lassulásáról van csak szó”, januártól ugyanolyan lendületes lesz ezek finanszírozása, mint eddig.

A napilap cikke emlékeztet, a kormány egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a 2014-től 2020-ig tartó időszakban 135 milliárdos támogatást nyújt 16 kiemelt sportágnak.

A költségvetési zárolás részleteit augusztus 1-jéig kell – a gazdasági miniszter jóváhagyása után – bejelenteniük a fejezetek kezelőinek a Magyar Államkincstárnak – tartalmazza a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat. A határozat rögzíti a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által csütörtökön bejelentett 110 milliárd forintos zárolásból az egyes minisztériumokra, illetve fejezetekre jutó összegeket és a zárolás főbb szabályait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.