Akit kellett, leszúrtak a magyar nők a vívó-vb-n

Kazanyban Knapek Edina, Varga Gabriella, Jeszenszky Szilvia és Kreiss Fanny főtáblás. S még Németh András is.

2014. 07. 16. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kazanyi vívó-vb-n a női tőr egyéni küzdelmeire neveztek a legkevesebben, nyolcvanhatan, s mivel a világranglista alapján tizenhatan egyből felkerülnek a 64-es főtáblára, a szerdai selejtezőben hetvenen küzdöttek meg negyvennyolc helyért. A tatár fővárosban színeinket Knapek Edina (nyitóképünkön), Varga Gabriella, Jeszenszky Szilvia és Kreiss Fanny képviseli, és a kvalifikációt egyikük sem úszta meg tekintettel arra, hogy az említett sorrendben a 23., az 51., a 81. és a 105. helyet foglalják el a rangsorban. Ám az már biztos, hogy a vb-n mindannyian a 64 között zárnak, ugyanis sikerrel vették a selejtezőt a tavalyi Universiadéra épült teniszakadémia csarnokában.

Knapek egyenesen brillírozott, a csoportjában mind a hat asszóját megnyerte. Varga, Jeszenszky és Kreiss egyaránt négyszer nyert és kétszer kapott ki, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy egyiküknek se kelljen még egy direkt kieséses – öt helyett már tizenöt tusra menő – asszót vívnia. Szombaton a főtábla első körében
Knapek a kínai Vang Csennel (40.), Varga a német Sandra Bingenheimerrel (39.), Kreiss a francia Astrid Guyart-ral (19.), Jeszenszky pedig a brit Natalia Shepparddel (54.) csap össze. A papírforma alapján Knapek a 32 között a dél-koreai Nam Hjun Hivel (14.) találkozhat, a negyeddöntőbe jutáshoz pedig minden bizonnyal az orosz Inna Deriglazovát (4.) kellene legyőznie.

Kazanyban szerdán kora délután azt rögzíthettük, hogy férfi- és női kardban, valamint női tőrben is mind a négy indulónk ott van a 64-es főtáblán, de erősen tarthattunk attól, hogy ez a szép sorozat délután a férfitőrben megszakad. Versenyzőink közül Szabados Kristóf 103., Németh András 149., Szabados Gábor 165., Dósa Dániel 245. a felnőtt-világranglistán, igaz Dósa és Németh még juniorkorúak, 18 és 19 évesek. A 133 fős mezőnyben sajnos Szabados Gábor már a csoportküzdelmek során kiesett, egy győzelem mellett négy vereséget jegyezve. Testvére, Szabados Kristóf (4 győzelem, 2 vereség), Németh András (4 győzelem, 2 vereség) és Dósa Dániel (2 győzelem, 4 vereség) állva maradt a direkt kieséses folytatásra. Dósának két asszót kellett volna nyernie, de már az elsőt elveszítette 15-12-re a japán Csida Kenta ellenében.

Szabados Kristófnak csak az argentin Felipe Guillermo Saucedót kellett volna legyőznie, azonban 15-8-ra kikapott tőle. Németh András viszont megmentette férfitőrözőink becsületét, mert nagyon, 15-4-re megverte a görög Panagiotisz Teliporandiszt, így lesz magyar a főtáblán. Némethre a főtábla első fordulójában a lengyel Michal Majewski (30.) vár szombaton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.