Apja helyett annak volt mesterével edz az Eb-győztes

Bacskai Balázs felkészülését Bacskai Imre helyett a szintén volt Európa-bajnok bunyós Badari Tibor irányítja.

Deák Zsigmond
2014. 07. 23. 3:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bacskai Balázs boldog, hiszen alig öt hete egy immár négy és fél kilós kisleány édesapja, ami alapjaiban változtatta meg az életét. Ám mondhatjuk, pályafutása már korábban komoly átalakuláson ment át, hiszen múlt év végén egy kategóriával feljebb lépett nagyváltósúlyból (69 kg) középsúlyba (75 kg), nemrég pedig új edzővel készül. Egyik sem páratlan lépés, de utóbbi pikantériája, hogy édesapját, Bacskai Imrét „hagyta el”, s annak egykori mesterével, Badari Tiborral dolgozik tovább.

„Hamar egy hullámhosszra kerültünk, új impulzusok érnek, motiváljuk egymást, három-négy pólót is teleizzadok egy edzésen – mesélt az Európa-bajnok bokszoló érdeklődésünkre. – Édesapámmal sok jó eredményt elértünk, de talán külső tényezők is éket vertek közénk, s ez a közös munkánkra rányomta a bélyegét. Akármennyire is szeretjük egymást, két-három hónappal ezelőtt azt a döntést hoztam, hogy mással próbálom meg folytatni a munkát. Előbb triót alkottunk Badari mesterrel, aztán apu elment klubomtól, a Vasastól, így maradtunk ketten. Jó edzőhöz, egyenes karakán emberhez kerültem, úgy néz ki, működik a kapcsolatunk.”

Bacskai tavaly év végén magyar bajnoki címmel és az Eb-bronzérmes, olimpiai ötödik Harcsa Zoltán legyőzésével tette le a névjegyét középsúlyban, a februári Bocskai-emlékversenyt ki kellett hagynia, azóta megnyerte a belgrádi tornát, és készül a szófiai EU-bajnokságra.

„Kedvező számomra, hogy idén nincs világverseny, így bele tudok erősödni a 75 kilóba. Ám mivel sportolói állami támogatásom már nincs, az edzések mellett dolgozom is, fuvarozással foglalkozom, hogy el tudjam tartani a családomat. Újra felépítem magamat, s majd jövőre meglátjuk, képes vagyok-e elérni korábbi szintemet, eredményeimet. Egyelőre úgy érzem, jó úton járok, remélem, ha továbbra is legyőzőm Harcsát, megkapom a bizalmat a válogatottban. Megint dobogóra vágyom, s több olimpiáról már nem akarok lemaradni, mert különben felesleges folytatnom az ökölvívást.”

Édesapja, a versenyzőként 1985-ben Eb-ezüstéremig jutott Bacskai Imre noha elmondása szerint meglepte és némileg bántotta fia döntése, nem sértett emberként nyilatkozott. „Bizakodó vagyok, hogy Bendzsi magas szinten képes folytatni a pályafutását. Meglepett, amikor közölte velem a döntését, s nem tagadom, van bennem némi duzzogás, de tisztában vagyok vele, hogy valamin változtatni kellett. Badari tizenhárom évig volt a mesterem, a többi fiamat is edzette, nagyszerű szakember. Hiányzik a légkör, s nem látok rá a napi munkájukra, így él bennem egy kis egészséges irigység, ám így alakult az élet, s ha újra jönnek az eredmények, már megérte. Tisztában vagyok vele, hogy tíz úton nem lehet elérni célt, jó, ha egyen sikerül.”

A kétszeres (1971, 1975) Európa-bajnok Badari Tibor szintén optimista Bacskai Balázs jelenével és jövőjével kapcsolatban. „Ismerem az egész családot, nemcsak Imrét tanítottam, hanem a fiait is, Bendzsi pedig Magyarország egyik legjobb bokszolója. Szerintem az volt a baj, hogy változtattak a stílusán, sok lábon mozgás helyett belharcra kényszerítették, ahol pedig a szoros meccseken meg lehetett veretni. Úgy látom, most egyre inkább belenőtt a középsúlyba, s a fogyasztás nélkül egy pszichés tehertől is megszabadult. Most Belgrádban levert mindenkit, nagyszerűen bokszolt, de kellenek neki még a nemzetközi meccsek, hogy elérjen oda, ahol már járt.”

A csúcson a 69 kilósok 2010-es, moszkvai Eb-döntőjében:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.