Bernek Péter Európa élére úszott

A Kőbánya versenyzője Debrecenben 200 háton legyőzte a vb-ezüstérmes lengyel Radoslaw Kaweckit is.

2014. 07. 17. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecenben a férfimellúszás 100 méteres döntője előtt a publikum nagy tapssal köszöntötte a szám olimpiai negyedik helyezettjét, a 200 méter olimpiai és világbajnokát, Gyurta Dánielt, akinek a célba érkezés után is járt az ováció: elsőként fordult, s a végén egy testhossz előnnyel nyerte meg a bajnoki aranyat. Az időeredménye, az 1:00,53 perc is biztató a berlini Eb előtt. Érdekesség, hogy az UTE versenyzője majdnem századra lemásolta a tavalyi ob-n nyújtott teljesítményét, egy éve 1:00,58-cal nyert.

100 méteres pillangón az országos csúcstartó, Cseh László is ott volt a szám fináléjában, csakúgy mint Pulai Bence és a 200 pillangó címvédője, Biczó Bence. Előbbi kettő nagy csatájára lehetett számítani, és így is lett. Féltávnál Pulai fordult először, ám Cseh a második ötvenen rákapcsolt, és 52,69 másodperces idővel megvédte címét.

A nap egyik legjobban várt döntője a férfiak 200 méteres hátúszása volt, amelyben – mivel a magyar bajnokság nyílt – rajtkőre állt a lengyelek vb-ezüstérmes és Európa-bajnok versenyzője, Radoslaw Kawecki. Ám mégsem ő volt a leggyorsabb, hanem az Eb-ezüstérmes Bernek Péter: a Kőbánya úszója az idei legjobb európai idővel, 1:56,42-vel nyert, Kaweckinek (1:56,45) be kellett érnie a második hellyel. S ez stílszerű visszavágás volt, hiszen a lengyel úszó 2012-ben éppen Debrecenben lett Európa-bajnok Bernek előtt. A tavalyi barcelonai vb-n csak az amerikai Ryan Lochte előzte meg – abban a döntőben Bernek nyolcadik lett –, így versenyzőnk igazi nagy halat fogott ki.

Női 800 gyorson Kapás Boglárka, a BVSC Európa-bajnoka esélyeshez méltón hamar az élre úszott, és nem is engedte ki a kezéből az aranyat. Az ezüstérem a hosszútávúszásban olimpiai bajnok Risztov Éváé, a bronz pedig Hosszú Katinkáé lett, utóbbi ezzel két nap után már tíz éremnél tart az ob-n.

Magyar bajnokok:

Férfiak:
50 m gyors: Takács Krisztián (Dunaferr) 22,23
100 m pillangó: Cseh László (Kőbánya SC) 52,43
100 m mell: Gyurta Dániel (UTE) 1:00,53
200 m hát: Bernek Péter (Kőbánya SC) 1:56,42
400 m gyors: Kis Gergő (Rája 95) 3:50,45
4×200 m gyorsváltó: Kőbánya SC (Cseh László, Pulai Bence, Kozma Dominik, Bernek Péter) 7:33,87

Nők:
50 m pillangó: Verrasztó Evelyn (Jövő SC) 26,90
100 m gyors: Hosszú Katinka (Vasas SC) 54,97
100 m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 1:00,83
200 m mell: Sztankovics Anna (UTE) 2:28,19
800 m gyors: Kapás Boglárka (BVSC) 8:28,54

Nyilatkozatok:

Gyurta Dániel (a 100 m mell után): „Az országos bajnokság előtt nagyjából erre az eredményre számítottam, a felkészülésemnek ebben a szakaszában tartok. Ez az eredmény megmutatta nekem, hogy miben kell még fejlődnöm az Európa-bajnokságig.”

Bernek Péter (a 200 m hát után): „Nagyon örülök ennek a jó időeredménynek és annak, hogy le tudtam győzni a lengyel fiút. Az Eb-n szeretnék egy ezüst- vagy akár aranyérmet szerezni, de a németek hazai pályán fognak versenyezni, és az olaszok is jók, úgyhogy nem lesz egyszerű.”

Kapás Boglárka (a 800 m gyors után): „Nagyon örülök ennek a sikerek, mert javítottam is a tavalyi országos bajnoki időmön, ez pedig az Európa-bajnokság előtt jó jel. Jól éreztem magam a verseny közben, és az Eb-n szeretném megjavítani az egyéni csúcsomat.”

Risztov Éva (a 800 m gyors után): „Természetesen nagyon örülök a bajnoki éremnek, de annak talán még jobban, hogy  a 800-as táv mindkét felében egyenletes teljesítményt nyújtottam.”

Kiss László szövetségi kapitány második napi értékelése: „Ma is nagyon színvonalas versenyeket láthattunk, amelyek közül külön kiemelkedett a 200 méteres férfihát. Bernek Peti az európai ranglista legjobb eredményét úszta. 100 pillangón tetszett a Cseh–Pulai páros nagy vetélkedője, 100 női gyorson Katinka fantasztikus hajrája, 100 mellen pedig az, hogy Gyurta Dani a tavalyi idejéhez hasonlóan nagyon biztató eredményt ért el.”


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.