Csányi kicsinyes bosszúja? „Válaszolt” az MLSZ

Mindenre válaszolt az MLSZ, csak arra nem, amit az MNO az fb-tagok felállítása kapcsán tényleg kérdezett.

MNO
2014. 07. 03. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett az MLSZ válaszlevele szerdai kérdéssorunkra, amelyben több dolgot is tudakoltunk a szövetség fellebbviteli bizottsága tagjainak felállításával kapcsolatban. Mint cikkünkben írtuk, Csányi Sándor MLSZ-elnök személyes utasítására állíthatták fel a grémium tagjait a minap; ez volt az a testület, amely felfüggesztette a fegyelmi bizottság által meghozott példátlan, megdöbbentő Szivics Tomiszlav-büntetést. A bunyevác tréner egy májusi, Haladás elleni döntetlen DVTK-meccs után fogalmazott így:

Ha valamikor győzelmet érdemeltünk, akkor az ma volt. Tényleg jól játszottunk, de ezek az emberek nem hagyták, hogy nyerjünk. [ ] Annyira látványos volt a nem megadott szabályos gólnál például. Akkor inkább mondják meg, hogy hányadikok leszünk, és akkor nem izgulunk.

Mint a büntetés kiszabásakor megírtuk, az elképesztő szigora mögött Csányi Sándor személyes sértettsége állhatott, s a féléves eltiltás miatt nem is ülhetett le Szivics mester a Diósgyőr kispadjára az Újpest elleni, tizenegyespárbajban eldőlt Magyar Kupa-döntőn – a mérkőzés folyamán a két szurkolótábor együtt skandálva tiltakozott az MLSZ érthetetlen döntése ellen. A fellebbviteli bizottság büntetést felfüggesztő döntése már a kupadöntő után két héttel születhetett meg.

Az, hogy Csányit személyes motivációk vezethették, informátorunk elmondásán túl alátámaszthatja az is, hogy a felfüggesztő döntést meghozó fellebbviteli bizottságot egy-két tag kivételével évtizedes gyakorlattal rendelkező, magasan kvalifikált szakemberek – bírák, ügyészek, jogikollégium-vezetők, ügyvédek – alkotják, akikről nehezen feltételezhető, hogy nem színtisztán a jogszabályok maximális figyelembevételével hoznák meg döntéseiket.

Azt, hogy a Szivics-ügy vezethetett a fellebbviteli bizottság szétrobbantásához, az MLSZ egyelőre nem tagadta.

– Annak fényében, hogy felállították a fellebbviteli bizottság valamennyi tagját a minap, általában megalapozottnak tartja-e az MLSZ az fvb döntéseit?
– Megalapozatlannak tart-e az MLSZ olyan jogászi döntéseket, amit ilyen tudású grémium hoz?
– Igaz-e, hogy Csányi Sándor személyes utasítására mozdították el pozíciójukból a fellebbviteli bizottság tagjait?

A Magyar Labdarúgó Szövetség válaszát az alábbiakban betűhíven közöljük, olyan, nekünk tulajdonított kérdésekre is válaszoltak, amelyeket meg sem kérdeztünk:

Az MLSZ elnöksége legutóbbi, június 26-i ülésén összhangban az Alapszabályban foglaltakkal, más személyi kérdés mellett egyhangúlag döntött a Fellebbviteli Bizottság összetételének megváltoztatásáról is. Ez nem rendkívüli történés, minden elnökségi ülésen szerepelnek személyi kérdések. Az elnökség folyamatos tájékoztatást kap a bizottságok működéséről, az MLSZ mellett működő 21 független bizottság a tevékenységéről folyamatosan beszámol, a bizottságok munkáját, az egyes tagok aktivitását a testület időről-időre értékeli. Ezen értékelések alapján a korábbi időszakban is történtek személycserék, változtatások az egyes bizottságok összetételében.

Arra a kérdésre válaszolva, mely szerint hibázott-e és mit hibázott a testület, illetve a korábbi döntések megalapozottságát ez hogy érinti, tájékoztatjuk, hogy az MLSZ vezetése a bizottságok konkrét döntéseit nem minősíti, a döntéshozatal folyamatába értelemszerűen nem kíván beavatkozni, a Fellebbviteli Bizottság határozatait is elfogadta, elfogadja. A mostani változtatás oka tehát nem egy vagy két konkrét ügy, hanem az, hogy az elnökség úgy ítélte meg, hogy a meghirdetett elveknek (szabályok betartásának elősegítése, határozott fellépés a rend, a sportszerűség, a respekt védelmében) megfelelően, ezzel is összefüggésben a fegyelmi szabályzat közelmúltbeli módosítását követően, egy új összetételű bizottság hatékonyan tudja majd figyelembe venni a szövetség stratégiai irányvonalát a fegyelmezés területén.

Csak emlékeztetőül: az elnökség az előző idény folyamán többször is hangsúlyozta, hogy bizonyos kifogásolható magatartásformákkal kapcsolatban elfogyott a türelem, és felhívta a sportág szereplőinek figyelmét, hogy minden szereplő fegyelmezze magát, és törekedjen arra, hogy viselkedésével, megnyilvánulásaival példát mutasson, ne pedig ártson a futball megítélésének, presztízsének. Ez az elvárás egyaránt érvényes a játékosok, sportszakemberek, sportvezetők, de a szurkolók pályán és pályán kívül tanúsított magatartására is. Ebben a gondolatiságban a hamarosan induló versenyévben az elnökség számít a Felügyelő és a Fellebbviteli bizottság hatékony tevékenységére is.

Az elnökség a bizottság korábbi tagjainak áldozatkész munkáját megköszönve döntött a testület megújításáról. A bizottság új tagjainak megbízása 2014. június 27-től határozatlan ideig szól, tevékenységükért – akárcsak a múltban – díjazásban nem részesülnek.

Az MLSZ tehát továbbra sem válaszol arra a kérdésre, hogy:

– Megalapozottnak tartja-e az fvb döntéseit általában és konkrétan?
– Csányi Sándor személyes bosszújáról volt-e szó a testület tagjainak felállításáról?

Azt ugyanakkor az MNO nem kérdezte, hibázott-e és mit hibázott a fellebbviteli bizottság, viszont ezek után további kérdésként felmerülhet, hogy a játékvezetés vagy bármely más, a legkisebb kritikát is illető jelenség bírálata hasonlóan durva elbírálás alá esik-e majd az MLSZ részéről a türelem elfogyásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.