Diósgyőr: nehéz lesz megtanulni az oroszleckét

A három érdekelt magyar csapat közül csak a Diósgyőr jutott tovább a labdarúgó-Európa-liga selejtezőjének második fordulójából, a Győr és az FTC egyaránt 3-1-es összesítéssel esett ki. Értékelés és előretekintés.

Deák Zsigmond
2014. 07. 25. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-liga selejtezőjének harmadik fordulójában az összesen 29 párban érintett 58 gárda között egy magyart találunk, a Diósgyőrt, amely a második körben 3-2-es összesítéssel búcsúztatta a bolgár Liteksz Lovecset. Szivics Tomiszlav vezetőedző a DVTK honlapján így értékelte a látottakat: „Nagy bravúrt hajtottunk végre, egy kiváló csapat kiesett, és egy harcos csapat továbbjutott. Büszke vagyok a fiúkra, az utolsó tíz percre összezuhantunk kissé, de addig minden olyan forgatókönyv zajlott, ahogy előzetesen elképzeltük. Kiszolgáltuk a szurkolóinkat, a szívünket-lelkünket kitettük a pályára. Az anyagi siker mellett rengeteget fogunk tanulni a nemzetközi mérkőzésekből.” A harmadik fordulóba kerülés eddig összesen mintegy 120 millió forintot hozott a diósgyőriek konyhájára.

A következő riválisnak, a mindössze hat éve alapított FK Krasznodarnak, amely tízszer többet ér, mint a DVTK, a klasszikus orosz modell szerint van egy milliárdos tulajdonosa – az élelmiszerláncot tulajdonló Szergej Galickij –, sok brazil és egyéb légiósa, összesen tíz válogatottja, s a nyárig Koman Vladimirt is a keretében tudta. Legutóbb ötödik lett a bajnokságban, s az első Európa-ligás párharcban 4-0-ra és 5-0-ra kiütötték az észt Sillamäe Kalevet.

A másik két magyar csapat egyaránt 3-1-es összesítéssel esett ki. A Győr a hazai 0-3 után idegenbeli emberhátrányban Nemanja Andric szép átlövésével 1-0-verte az IFK Göteborgot, a Ferencvárost pedig a fiumei 1-0 után a Puskás-stadionban is megverte a HNK Rijeka, 2-1-re. A zöld-fehérek közel tíz év szünet után újra bevethették Gera Zoltánt, de ő sem tudott csodát tenni, a horvátok jobban játszottak, így érthető Thomas Doll vezetőedő némi indulata: „Az első negyedórában még megfelelő teljesítményt nyújtottunk, de már akkor is hiányzott az átütőerő. Tudomásul kell venni, hogy a Fradinak nincs lehetősége kétmillió eurós futballistákat venni, így egy csapásra nem lehet csodát tenni. Ettől függetlenül az kevés, hogy magyar játékosaink, Gyömbér és Böde kiteszik a lelküket, illetve hogy a két meccset összeadva 135 perc telt el az első kapura lövésünkig.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.